De TONK is er speciaal voor ondernemers die hun vastelasten niet meer kunnen betalen.
De TONK is er speciaal voor ondernemers die hun vastelasten niet meer kunnen betalen. Foto: Shutterstock

Ondernemers maken weinig gebruik van TONK

ETTEN-LEUR - De tijdelijke TONK-regeling om ondernemers te helpen met hun woonkosten is in Etten-Leur wordt weinig gebruikt. Etten-Leur kreeg van het Rijk een bedrag van 130.000 euro om bedrijfseigenaren te helpen, maar daar was relatief weinig vraag naar. 


DOOR MONIQUE JANSEN


De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) was bedoeld als duwtje in de rug voor ondernemers. Als zij aanzienlijk inkomensverlies hadden, konden zij de TONK aanvragen. Daarmee konden ze bijvoorbeeld hun hypotheek, huur, elektriciteit, water of gemeentelijke belastingen mee betalen. In Etten-Leur is in totaal 23.000 euro uitgekeerd onder dertien aanvragers. 


Ongelooflijke veerkracht

Het Werkplein Hart van Brabant heeft in de regio nog nagegaan of elders meer aanvragen zijn geweest, maar dit bleek niet het geval. Wethouder Frank Vrolijk heeft niet direct een verklaring voor de beperkte aanvragen: "Waarschijnlijk is de nood minder hoog dan we hebben gedacht. Ondernemers hebben een ongelooflijke veerkracht. Ze blijken goed in staat om hun problemen aan te pakken. Dat is razend knap." Volgens hem is de steun niet gebonden aan teveel eisen: "En ondernemers hoeven het geld ook niet terug te betalen." De gemeente heeft er alles aan gedaan om de TONK-regeling uitgebreid onder de aandacht te brengen. Toch loopt deze steunmaatregel nog niet af. Het Rijk besloot eerder om de looptijd van de regeling te verlengen. In eerste instantie liep de regeling van 1 januari tot 1 juli, maar dat is inmiddels uitgebreid tot 1 oktober van dit jaar. Het Etten-Leurs gemeentebestuur volgt en verlengt de beleidsregels.[n]