Afbeelding
Foto: RUUD TAAL

Waarom een levenstestament (bijna) altijd een goed idee is, juist voor de ondernemer

Door: Jacqueline Trouw Algemeen

Weet jij wat een levenstestament is?

Het woord ‘levenstestament’ komt nergens voor in de wet! Maar het is al zo’n tien jaar een maatschappelijk fenomeen dat steeds meer aan bekendheid wint, en ook aan belang. Want de vergrijzing is een feit en daarmee stijgt ook het aantal mensen dat gaat dementeren of andere fysieke/mentale gebreken krijgt.

Wie gaat jouw zaken behartigen als je het zelf niet meer kan?

Dat regel je dus met een levenstestament. In de basis is het meestal een algemene of algehele volmacht: een volmacht voor alles. Alles, in de zin van ‘vermogensrechtelijke zaken’, dus bank- en financiële zaken, maar ook verkoop van je huis bijvoorbeeld of het kopen van een nieuw huis. Een levenstestament wordt ook vaak aangevuld met een medisch hoofdstuk. Daarin staat een medische volmacht (wie behartigt je medische belangen als je wilsonbekwaam bent geworden), en soms ook zogenaamde ‘wilsverklaringen’. Eén van de meeste bekende wilsverklaringen is de euthanasieverklaring. Natuurlijk kun je dit medische stukje ook via een (huis)arts regelen.

Nu er wat kilometers zijn gemaakt met dit levenstestament, worden steeds meer mogelijkheden ontdekt en benut.

Zo is het levenstestament ook een uitkomst voor de ondernemer, die wil regelen wat er moet gebeuren als hij of zij onverwacht (tijdelijk of langdurig) uit de running is.

Zijn er in jouw onderneming zaken die alleen jij kan doen? Heb je er wel eens over nagedacht wat er kan gebeuren als jij deze zaken zelf niet meer kan regelen? Valt de boel stil? Je moet er niet aan denken maar het kan omzet en zelfs klanten kosten.

Het mooie van het levenstestament is dat er heel veel maatwerk mogelijk is. Je kan de volmacht geven in hoedanigheid van eigenaar van een eenmanszaak, maar ook als directeur, vennoot of aandeelhouder van een vennootschap. Zo kan je een gevolmachtigde de bevoegdheid geven om een interim-manager aan te wijzen (of je wijst er zelf één aan, onder bepaalde voorwaarden). En wellicht is het een goed idee om een vertrouwenspersoon er bij te betrekken, die als toezichthouder fungeert. Handelt deze gevolmachtigde wel in de geest van jouw wensen en ambities?

Bereid een dergelijke regeling goed voor, dus bespreek de (on)mogelijkheden met een jurist en wellicht ook in samenspraak met je accountant. Bestaande regelingen, zoals een vennootschaps- of aandeelhoudersovereenkomst kunnen ook relevant zijn.

Regeling in een notariële akte

Ten slotte: waarom moet deze regeling in een notariële akte? Instanties, bijvoorbeeld banken die zelf ook een zorgplicht hebben, zijn er op die manier van verzekerd dat je goed bent voorgelicht en dat je ook bent gewezen op de risico’s. Daarnaast staat vast, dat je echt zèlf de akte hebt ondertekend en op dat moment zeker wilsbekwaam was. Zekerheid voor alles.

Jacqueline Trouw

Trouw Advies