Juffrouw Aarts en Leo de Leeuw
Juffrouw Aarts en Leo de Leeuw Foto: Twan Robbeson

Lions zorgen voor blije gezichten

ETTEN-LEUR - Nog net voor de vakantie ontvingen de kinderen van groep 1, 2 en 3 van de Katholieke Basisschool ‘De Hasselbraam’ uit handen van Leo de Leeuw, samen met de directrice van de school, Jacqueline Aarts, een knuffelleeuwtje. Ieder leeuwtje droeg een kaartje met daarop de oproep aan de kinderen om te zorgen dat het leeuwtje op vakantie genoeg te eten krijgt. 


Het Leeuwtje blijkt namelijk ‘leerhonger’ te hebben. De kinderen kunnen op vakantie het leeuwtje voeren door boekjes te lezen, te tekenen en te kleuren en te spelen met het leeuwtje. Het idee werd door Jacqueline Aarts en collega’s bedacht toen de Lionsclub Etten-Leur e.o. namens alle Lionsclubs in Nederland, de leeuwtjes aanbood.  

De school staat symbool voor de scholen in Nederland waarvan niet alle kinderen op vakantie kunnen gaan. Later op de dag ontvingen ook de cliënten van de Voedselbank, de gezinnen met kinderen, zo’n pluchen knuffel. 

Ten slotte volgden de bewoners van de Herbergier Etten-Leur, een kleinschalige woonvorm voor mensen met geheugenproblemen. Allemaal blije gezichten.


Prinses Máxima Centrum

Met het uitdelen van 250 pluchen leeuwtjes werd de actie die door alle Lions en Leoclubs  in Nederland is gevoerd voor het Prinses Máxima Centrum symbolisch afgesloten. Samen brachten de Lionsclubs een bedrag van 335.000 euro bij elkaar voor het Prinses Máxima Centrum. 

Sinds medio 2018 worden alle kinderen met kanker uit heel Nederland in het Prinses Máxima Centrum behandeld. Hier is alle kennis en ervaring op het gebied van kinderoncologie samengebracht. Zo krijgt elk kind met kanker de beste behandeling en heeft het een grotere kans om te overleven. Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker en nog steeds overlijdt één op de vier kinderen aan deze ziekte. Vanwege strenge hygiëneregels en de kwetsbare gezondheid konden de leeuwtjes niet geschonken worden aan de jonge patiëntjes in het centrum zelf. 

Het landelijk centrum voor de behandeling van kinderkanker heeft 85 zogenaamde ouder-kindkamers. Deze kamers geven de ouders de mogelijkheid om dag en nacht bij hun kind te zijn en het kind een ‘thuisgevoel’ te geven. Deze kamers waren toe aan een grondige renovatie, waarvoor het geld ontbrak bij het Prinses Máxima Centrum. 

Door het voeren van allerlei acties hebben de Lions het benodigde geld bij elkaar gebracht. 

Eerder brachten de meer dan 10.000 leden van de Lionsclubs in Nederland al honderdduizenden euro’s bij elkaar voor de nationale actie voor het ‘Vergeten Kind’.[n]

Blij met mijn leeuwtje
Afbeelding