Koor ‘De Kerkzwervers’, Claude Covemaeker en “Leentje”: ieder zingt zijn eigen lied!
Koor ‘De Kerkzwervers’, Claude Covemaeker en “Leentje”: ieder zingt zijn eigen lied!

End Zomer Party maakt comeback

Door: Redactie Algemeen

ETTEN-LEUR - Waar het parkfeest ‘End zomer party’ vorig jaar werd afgelast, wordt het dit jaar dubbel en dwars gevierd op 12 september. Stichting Etten-Leur Promotie (STEP) heeft er alles aan gedaan om het festival op het Oderkerkpark toch door te kunnen laten gaan, maar daar komen wel een aantal coronamaatregelen bij kijken.

Dit jaar wordt de spits afgebeten door het koor ‘De Kerkzwervers’, ‘Leentje’ en de in wijde omgeving bekende Pastor Claude Covemaeker, waar ze rouleren en nummers wijden aan de te vroeg overleden STEP-leden Peter Donkers en Jan Bastiaansen.

Het volkszangkoor ‘De Kerkzwervers’ stamt uit 1975 en bestaat uit 45 leden met leeftijden variërend tussen de 22 en de 60 jaar. Onder muzikale leiding van Wilma Borm-Dekkers bestaat het repertoire uit een mix van populaire en sfeervolle muziek waar ze hun eigen draai aan geven. Een eigen uitstraling met een uniek geluid, dat zeker geen voorbeeld van traditionele kerkelijke muziek is, wat de naam wel doet vermoeden. Door een eigentijdse invulling die veel mensen inspireert zijn ze erg geliefd zijn op gevarieerde feesten en partijen; denk aan concerten maar ook aan speciale gelegenheden, als de dodenherdenking in Etten-Leur.

De in 2019 opgerichte muziekgroep ‘Leentje’, bestaande uit de vier telgen van het muzikale Dekkers-gezin Anneke, Nelleke, Toon en Jos, zijn ook te vinden op het parkfeest. Hun naam gewijd aan hun moeder Leentje repeteert het gezelschap iedere dinsdag in Manege De Belle. Met Nelleke als leading lady en Toon op de akoestische gitaar spelen ze de sterren van de hemel met hun Engelstalige nummers. Op 12 september zullen ze onder andere Halleluja van Leonard Cohen; Days van The Kinks en Teach your Children van Crosby, Stills Nash en Young ten gehore brengen.

Bescheiden noemt Claude Covemaeker zijn optreden van aankomende dinsdag ‘een heel klein onderdeeltje’. Claude richtte oorspronkelijk het koor ‘De Kerkzwervers’ in 1975 op toen hij in die tijd pastor was in de heilige Hartkerk. Echter heeft hij altijd contact onderhouden. Zijn muzikale geschiedenis eindigt hier niet; naast een aantal langspeelplaten heeft hij ook singeltjes en een cd uitgebracht. Nog steeds zingt hij, vergezeld met zijn begeleidende gitaar, tijdens vieringen. Op het zomerfeest speelt hij onder meer ‘Het leven is een schilderij’ van Guus Meeuwis.

Everly Brothers
Geïnspireerd door de Everly Brothers treden Toon en Toon Dekkers in hun voetsporen. Van jongs af aan zongen ze samen hun idolen na. Don Everly, het laatste lid van de Everly Brothers, overleed drie weken terug op 22 augustus 2021. De neven Toon en Toon geven om die reden hun primeur op de End Zomer Party; met beiden een gitaar in hun hand zullen ze hun favoriete liedjes van de Everly Brothers coveren. Hieronder vallen onder andere Wake Up Little Susie; Bye Bye Love; Devoted To You en Dream.

Coronamaatregelen
STEP, de organisator van het feest, heeft wel rekening moeten houden met de restricties omtrent corona. Voor de aanstaande End Zomer Party heeft de organisatie extra maatregelen moeten nemen. Om die reden is het gehele festivalterrein omheind met hekken. Met een maximum van 750 bezoekers waar de overheid de streep trekt, zet STEP dat aantal op 500 bezoekers. Bij de ingang zal conform de overheidsregels daarnaast een controle plaatsvinden op het tonen van een coronabewijs: wie naar binnen wil dient een vaccinatie-, test- of herstelbewijs te tonen. Daarnaast is het tonen van een geldig identiteitsbewijs verplicht.

Everly Brothers.