Marcel en Tiny Vera.
Marcel en Tiny Vera. FOTO COLLECTIE MARCEL VERA

Zorg dat je tussen de mensen komt

ETTEN-LEUR - Inmiddels 27 jaar terug begonnen Marcel en Tiny Vera met Roda’s Copyservice aan de Oude Bredaseweg. Inmiddels is hun bedrijf RODAS Copy & Office uitgegroeid tot een belangrijk servicepunt voor consumenten en bedrijfsleven. Met enerzijds op het gebied van kopieer-, print- en drukwerk en anderzijds de verkoop van wenskaarten, kantoor-, hobby, cadeau- en feestartikelen. En daarnaast worden er de services verleend van PostNL en ING.


TEKST KRIJN TEN HOVE


Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat Marcel en Tiny in Etten-Leur zouden starten met hun bedrijf. "We waren de plannen voor een vestiging in Raamsdonkveer aan het maken toen er in Etten-Leur een winkel te huur stond. Toen ik me daarin wat meer ging verdiepen zagen wij ook dat er in Etten-Leur kansen lagen voor een copyshop. Onze eerste klant gaf ons daarin gelijk maar gaf een duidelijke boodschap mee: 'Zorg dat je tussen de mensen komt. Lukt je dat dan heb je een grote toekomst, lukt je dat niet dan wordt het niets'. Het is een boodschap die wij nog dagelijks meenemen in het runnen van ons bedrijf." Marcel spreekt ook in alles consequent over 'ons' bedrijf om ook het belang en aandeel van zijn vrouw te benadrukken maar nog meer omdat hij het ook zo ziet.


Begonnen met 2 kopieermachines en een computer gaat het vervolgens snel. Na enkele jaren verhuizen zij naar het huidige pand en nog weer enkele jaren wordt het pand gekocht en trekken dan ook de achterzijde van het pand bij hun bedrijf. "Hierdoor ontstond een grotere winkel en kregen ze ruimte voor meer producten. Dan begin je met wat kantoorartikelen, dan komen er feestartikelen bij. Vervolgens schilder- en tekenbenodigdheden, cadeauartikelen. En hebben nog even tijdschriften verkocht maar dat was geen succes. We zijn ook altijd opzoek naar uitbreiding maar het moet wel een aanvulling zijn op wat we al doen."


Servicepunten

Zorg dat je tussen de mensen komt zal ook meegewogen hebben in het besluit om PostNL te benaderen toen bekend werd dat het postkantoor in Etten-Leur ging sluiten. "Toen dat bekend werd hebben we ons bij PostNL gemeld en 2 weken later waren we in gesprek met elkaar. Wij zijn vervolgens een postagentschap geworden en toen later ook de postbussen bij het station verdwenen werden we gevraagd of die bij ons geplaatst konden worden." Het zelfde scenario herhaalde zich toen bekend werd dat het ING kantoor aan de Valpoort ging sluiten. "Ook toen is ING benaderd en zijn we in gesprek gekomen en nu hebben we ook een ING servicepunt in de winkel.


Als Marcel het verhaal van de ontwikkeling van hun bedrijf vertelt dan luister je naar de ondernemer maar ook naar de bescheidenheid, de ondernemer die tussen zijn klanten wil staan, het goed wil doen voor zijn klanten, groot of klein. "Het is zo gelopen en zaken hebben, ondanks 4 economische crisissen, ook meegezeten. Wij hebben veel werk mogen doen voor het bedrijf wat de bouw van winkelcentrum deed, veel voor de ontwerpers en bouwers van de HSL" Maar wat ook aan het eind van het gesprek weer naar boven komt: aandacht voor de klant. "Door de servicepunten krijgen we ook meer met de persoonlijke kant van de klant te maken en hebben daar ook aandacht voor. En we merken dat dit door de klant wordt gewaardeerd." En dit is wat zijn eerste klant wellicht bedoelde: kom in contact met je klant(en)[n]