Hilvert Boelmans werpt zijn boules.
Hilvert Boelmans werpt zijn boules. FOTO KRIJN TEN HOVE

Er zit meer in jeu de boules dan je denkt

ETTEN-LEUR - Jeu de boules, we kennen het allemaal als een tijdverdrijftijdens de vakantie op de camping. Het wordt gezien als een sport voor ouderen, iets wat we zien op tv bij omroep Max. "Maar het is veel meer dan dat", vertelt Hilvert Boelmans als hij ons meeneemt naar de Jeu de Boules baan bij wijkgebouw de Drempel en begint te vertellen over zijn hobby.


DOOR KRIJN TEN HOVE


Zoals bij zovelen leerde ook Hilvert de sport kennen op de camping tijdens de vakantie. Het is 1981 en nog tijdens de vakantie raakt hij in de ban van het spel. Maar hij heeft ook al vlot door dat het meer is dan een 'spelletje'. "In Frankrijk is het een professionele sport, worden spelers gesponsord. En zijn het niet alleen ouderen die het spelen maar zijn er ook kinderen van bijvoorbeeld 8 jaar die heel er goed zijn, zijn er toernooien waar wel 3.000 deelnemers zijn", vertelt Hilvert terwijl er om ons heel fanatiek gespeeld wordt.


De spelregels kent iedereen wel. Het 'but', het kleine balletje, wordt gegooid op het speelbaan waarna iedereen vanaf het zelfde vertrekpunt zijn of haar 'boules' zo dicht mogelijk bij het but gooien. En wie het dichtstbij ligt vergaart punten. Dat lijkt dus allemaal heel simpel maar dat is het dus niet. verduidelijkt Hilvert. "Want beide teams willen winnen dus is het meer dan proberen de boules zo dichtbij als mogelijk te krijgen. Maar soms moet je ook een bal van een tegenstander weg spelen of het but wegstoten. Het is dus ook een tactisch spel. maar ook fysiek, nadenken, kijken. Er zit van alles in." En het is spannend want elke bal die wordt gespeeld wordt goed gadegeslagen door medespelers en tegenstander en met regelmaat komt, waar nodig, de rolmaat er aan te pas om te meten wie er gewonnen heeft.


Terug in Nederland gaat Hilvert zich in de sport verdiepen, komt uit bij een vereniging in Breda en is jaren wedstrijdsecretaris van de Jeu de Boules Bond voor Zuidwest-Nederland. "Ik had de ambitie om meer te bereiken, meer dan alleen gezellig bezig te zijn. Ik wilde trainen en wedstrijden spelen. en dan merk je dat het meer is dan je denkt. Daarom is het jammer dat het een imago heeft dat het alleen door ouderen gespeeld wordt." Hij heeft jarenlang geijverd voor een vereniging in Etten-Leur, dat is hem niet gelukt en dat vindt hij jammer. Wel zijn er in meerdere banen binnen de gemeente inmiddels. "Natuurlijk is het ook een sociale sport. Als we hier bij elkaar zijn dat zijn we met 20 mensen met elkaar en spelen we heerlijk rond de twee uur met elkaar. En na afloop drinken we nog wat samen." Wat hem vervolgens opvalt is dat er weinig mensen van Noord-Afrikaanse komaf meedoen, terwijl deze landen lang onder Frans toezicht hebben gestaan en er veel kampioenen uit deze landen afkomstig zijn. 


De baan waar Hilvert speelt hebben ze zelf aangelegd en ligt bij wijkgebouw De Drempel, maar dat gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden. "Ik maak me dan wel zorgen om waar we dan terecht kunnen. Het mooiste zou zijn de Grote Markt in het middenstuk waar nu fietsen geparkeerd worden." Waar onder de bomen een mooi Franse aanblik kan ontstaan van Jeu de Boules spelende mensen gadegeslagen vanaf volle terrassen. "Als mensen geïnteresseerd om mee te doen kom een keer kijken want het is echt een boeiende sport," besluit Hilvert. [n]