Molenaar Huub Kusters: 'Wij constateerden ernstige houtrot op cruciale plekken van de liggers en de stellingplanken'
Molenaar Huub Kusters: 'Wij constateerden ernstige houtrot op cruciale plekken van de liggers en de stellingplanken' FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS

Korenmolen de Lelie is klaar met restauratie

ETTEN-LEUR - Het heeft even geduurd, maar na drie jaar is het moment daar: Korenmolen De Lelie is klaar met de restauratie van de stelling. "Het was een flinke investering en zonder onze vrijwilligers zouden ze zeker niet zo ver gekomen zijn."


DOOR MARLOES SMITS


Drie jaar geleden begonnen de molenaars, onder wie Huub Kusters en Fer van Bergen, zich zorgen te maken om de staat van de stelling van de Korenmolen. De stelling is, simpel gezegd, het balkon van de molen. “Wij constateerden ernstige houtrot op cruciale plekken van de liggers en de stellingplanken.”

De vrijwilligers hebben in die drie jaar de molen weten op te knappen. “We hebben een plan gemaakt om dit met onze vrijwilligers te gaan doen. We wisten dat onze vrijwilligers voldoende capabel zijn om dit aan te kunnen en de renovatie door professionele bedrijven te laten doen bleek voor ons niet betaalbaar.” 

De vrijwilligers hebben dit voorgelegd aan iemand die werkzaam was in de renovatie van monumenten. Hij heeft alles met ze doorgenomen en was erg onder de indruk van hun voorbereidingen en plan van aanpak.


Samenwerking

De vrijwilligers hebben tijdens de renovatie ook mooie deals kunnen maken met lokale ondernemers voor materialen en gereedschappen. De samenwerking tussen de mannen verliep goed en heeft er ook voor gezorgd dat het zo voorspoedig liep. “We hebben geleerd dat je met goed overleg en samenwerken heel veel samen kan ondernemen.”

Ze waren nog steeds genoodzaakt om de renovatie in drie stappen te verdelen, door het tekort aan financiële middelen. De vrijwilligers wilden eerst voldoende financiële basis hebben voor de uitvoering, voor ze ergens aan begonnen. 

Zo hielden zij verschillende acties om onder andere de planken voor de stelling te krijgen. Ook heeft de coronacrisis geholpen met de verkoop van hun meelproducten.


'Renovatie door
professionele
bedrijven laten doen bleek voor ons niet betaalbaar'


Al waren er ook uitdagingen tijdens de restauratie. De grootste daarvan was om met een grote diverse groep mensen, met verschillende achtergronden deze uitdaging aan te gaan. 

De nieuwe stelling is net een week klaar en het duurt nog wel even tot er een volgende restauratie nodig zal zijn. “Op 31 augustus zijn we begonnen met het vervangen van de laatste 26 schoren. De nieuwe stelling is nu klaar en kan weer meer dan dertig jaar mee. 

De vrijwilligers maken dan ook vaak de grap: ‘Dat maken wij niet meer mee.’ Tegen die tijd zullen we dus nieuwe vrijwilligers moeten zoeken die met net zoveel passie de molen willen restaureren." [n]


Belangstellenden zijn altijd welkom om het resultaat van de werkzaamheden te komen bekijken. De molenaars geven graag uitleg over hoe ze alles hebben gerealiseerd. Korenmolen De Lelie is iedere woensdag en zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur open voor bezoekers.