Jeugdburgemeester Danu Acs in actie.
Jeugdburgemeester Danu Acs in actie. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS

Werving jeugdburgemeester Etten-Leur van start

ETTEN-LEUR - De werving voor een nieuwe jeugdburgemeester is gestart. Tot maandag 4 oktober hebben kinderen uit Etten-Leur die nu in groep 7 zitten, de tijd om te reageren en mee te doen. Meer informatie hierover is te vinden via www.etten-leur.nl/jeugdburgemeester.


DOOR ADDO SPRANGERS


De drempel is volgens de Gemeente Etten-Leur bewust laag gehouden: kinderen hoeven geen lastige sollicitatiebrief te schrijven maar kunnen de vragen beantwoorden in een online sollicitatieformulier. 

Daarnaast maken ze een filmpje waarin ze zichzelf voorstellen en vertellen waarom zij het belangrijk vinden om de nieuwe jeugdburgemeester te zijn en wat ze dan zouden willen doen om Etten-Leur beter of fijner te maken. Ouders en school moeten vooraf schriftelijk toestemming geven om mee te mogen doen.

Taken

De jeugdburgemeester neemt deel aan evenementen als de sleuteloverdracht met carnaval, de opening van de kermis, de Boomfeestdag en de Nationale Dodenherdenking. 

Hij of zij houdt hierbij een korte toespraak. Ook mag de jeugdburgemeester zelf onderwerpen aandragen, die hij of zij belangrijk vindt en waar hij of zij graag aandacht aan wil schenken in de gemeente.


Open oor

Het doel van de jeugdburgemeester is om de betrokkenheid van de jeugd in Etten-Leur bij de gemeente te vergroten en een open oor te hebben voor thema’s die bij kinderen leven. 

Daarnaast is het een mooie gelegenheid om kinderen meer te leren over verkiezingen, democratie en maatschappij. De basisscholen krijgen een gratis lespakket ‘Kiezen en gekozen worden’ aangeboden. De aanstelling van de jeugdburgemeester geldt steeds voor één jaar.


Installatie

Op woensdagmiddag 13 oktober zijn de sollicitatiegesprekken en wordt ook de nieuwe jeugdburgemeester bekendgemaakt. 

Daarna volgt op maandagavond 8 november de officiële overdracht en wordt de nieuwe jeugdburgemeester geïnstalleerd tijdens een raadsvergadering. 

Danu Acs, de huidige jeugdburgemeester, zal dan zijn ambtsketen overdragen aan zijn opvolg(st)er. [n]