Jeanny Nowak.
Jeanny Nowak. FOTO KRIJN TEN HOVE

'Ruzie maken doen we niet, ga dan maar zingen'

ETTEN-LEUR - Ze komt uit een muzikaal gezin en als kasteleinsdochter kwam ze al vroeg en volop met muziek in aanraking en ging ze al vroeg gitaar spelen. Toen ze vijftig werd wilde dat gitaar spelen weer oppakken en vroeg voor haar verjaardag aan iedereen een gulden. Precies genoeg om een nieuwe gitaar te kopen. En in de afgelopen 25 jaar is ze een tweede carrière begonnen als zangeres: Jeanny Nowak.


DOOR KRIJN TEN HOVE


"Zingen is het mooiste wat er is, het is zo lekker en het maakt je blij. Het geeft je plezier", aldus Jeanny. Na haar vijftigste verjaardag sloot ze zich aan bij het 'Tranen Zwanenkoor' en daarmee werd een fundering onder haar carrière gelegd. Eerst in de formatie Fleur de la Leur en later als Petit Fleur begonnen de optredens. Er volgt daarna een hele rits aan optredens die ze gedaan heeft en waar ze trots op is. En vol passie verhaalt ze dan over de mooie momenten die dat met zich meebracht. Ze geniet ervan als ze met haar muziek mensen blij kan maken. "Het is geweldig om bijvoorbeeld in Het Anbarg op te treden en dat mensen na de eerste noten langzaam los komen, ze mee gaan zingen, ze dingen gaan herkennen, maar met name de blijdschap. Dat geeft me zoveel energie."  Ze vertelt dan over toen ze vroeger in een bejaardenhuis werkte en mensen stil en eenzaam waren. Maar dat vaak een kleine transistorradio mensen opvrolijkte.


Lied over de Moeierboom

Ze heeft een breed repertoire. Van Nederlandstalig tot bijvoorbeeld The Everly Brothers. Van smartlap tot Rock en Roll. Waarbij ze nummers van andere artiesten brengt maar ook eigen nummers schrijft. "En die nummers schrijf ik voor mezelf maar schrijf ook nummers voor anderen. Heb vorig jaar een nummer geschreven over De Moeierboom maar kan die nog niet presenteren door de Coronamaatregelen, net als een ander nummer met als thema 'Hou me even vast.' Ook dat kan nog niet helaas."


Nooit zangles gehad

Ook voor Jeanny geldt dat ze al vanaf maart 2020 niet meer kan optreden. En dat vindt ze jammer. Want muziek maken en zingen is echt haar grote passie. "Mijn laatste optreden was op 12 maart 2020 in D'n Haard op een feest." Sindsdien oefent ze thuis en houdt ze haar stembanden in vorm. Zangles heeft ze nooit gehad. "Ik ben één keer met iemand mee geweest naar een zangles maar de zanglerares vond dat zonde van de tijd. Mijn stem was volgens haar zo puur dat ze het niet nodig vond." Over haar optredens is ze nog altijd verbaasd. "Ik vind mezelf geen echte zangeres, toch word ik gevraagd. Ik vraag wel eens aan mensen waarom maar dan waarderen ze mijn muziek en optredens. En dat is leuk en geeft mij weer energie."


Muzikaal gezin

Ze komt uit een muzikaal gezin. "Mijn vader zei altijd ruzie maken doen we niet, ga dan maar zingen. En al mijn broers en zusters, we zijn met zes, hebben iets muzikaals. En inmiddels is ook mijn kleindochter aangestoken en wilde graag een gitaar. Inmiddels heeft ze die en krijgt gitaarles. Ze wilde die graag van oma maar ze wonen in Almere dus dat is lastig. Maar het is leuk te weten dat ze ook met muziek bezig is."[n]