Een corona-proof overhandiging van het convenant.
Een corona-proof overhandiging van het convenant. FOTO MARLOES SMITS

Munnikenheide College komt in actie tegen zwerfafval

ETTEN-LEUR - Afval en het opruimen ervan is al zolang men zich kan herinneren een probleem. Het Munnikenheide College ging broeden op een oplossing. De school kwam vrijdag met een convenant dat ze met de wethouder elk jaar opnieuw ondertekent en waarmee ze belooft samen met de leerlingen afval op te ruimen. “We willen ze niet alleen een diploma meegeven,” aldus directeur Barbara Baelemans. 


DOOR: MARLOES SMITS


Algemeen directeur van Munnikenheide College Barbara Baelemans en wethouder Kees van Aert hebben het document namens de school en gemeente ondertekend. “Ik zou nog graag willen zien dat er op scholen meer gerecycled wordt. Er wordt nu weinig gescheiden en dat is jammer,” vertelt wethouder van Aert. Papier is schaars op het moment, dus volgens hem zouden scholen moeten kijken naar bedrijven die de drinkpakken willen hebben voor het papier. “Daar valt dan ook geld mee te verdienen. Een win-winsituatie dus.”

Directeur Baelemans is ervan overtuigd dat dit werkt. “Als kinderen nu een bijdrage leveren, zullen ze straks beter in de maatschappij staan. We willen ze niet alleen een diploma meegeven,” benadrukt ze. Leerlingen zullen zich hierdoor medeverantwoordelijk voelen voor de kwaliteit van hun schoolomgeving.

Convenant

In het convenant worden verschillende zaken besproken over hoe de school het afval gaat opruimen. Van de Gemeente Etten-Leur krijgt ze eenmalig per jaar: handschoenen, afvalknijpers en afvalzakken ter waarde van 150 euro. Ook heeft het Munnikenheide College gele hesjes gekregen van de gemeente met de naam van de school erop. De school is verantwoordelijk voor het legen van de prullenbakken op school en het één keer per week schoonmaken van het schoolplein. Leerlingen van het eerste jaar zullen elke zeven weken op en rondom het schoolplein schoonmaken.

Het convenant is één jaar geldig, daarna vindt er een evaluatie plaats.

Afval is grondstof en geen zwerfvuil

Jolanda Jochems en Ronald Reinhout hebben het project: ‘Afval is grondstof en geen zwerfvuil' in het leven geroepen. Ze geven tijdens dit project workshops en gastcolleges aan leerlingen van het eerste en tweede jaar over hoe afval onder andere hergebruikt kan worden. "Door het structureel onder de aandacht te houden, hopen we dat de kinderen zich gaan inspannen om geen zwerfafval te produceren,” aldus Jolanda en Ronald. [n]