Kun je eens uitleggen wat Meteor Systems precies doet?

Meteor produceert teelt- en irrigatiesystemen voor de glas- en tuinbouw. We produceren ze zelf vanuit Breda voor over heel de wereld. We hebben een eigen fabriek in Breda en Canada. De oprichters komen uit Prinsenbeek, het is echt een familiebedrijf vanuit hier. De oprichter is een tuinder van vroeger uit en zij hadden bekenden in Canada en Amerika, ook tuinders, dus zo zijn zij daar terecht gekomen met tomaten en aardbeien. En uiteindelijk zijn ze erachter gekomen dat er daar ook veel vraag naar was en bedrijf opgericht in Canada. Wat wij maken is vrij uniek, dus er zijn niet heel veel concurrenten. Alles wordt zelf geproduceerd op maat. Wat de tuinder wil kunnen wij in principe maken.

Wat houdt jouw functie in?

Ik ben machinesteller. Ik maak beugels aan de hand van een tekening. De tekeningen krijgen we van de tekenaars. Als de tekening helemaal goed is, krijg ik hem beneden binnen op de prodcutieafdeling. Iedere dag zijn er andere soort tekeningen. Op het begin, toen ik hier kwam, was het allemaal nieuw voor me. Ik heb er wel aan moeten wennen, maar de uitdaging was heel leuk. In twee jaar heb ik het snel geleerd.

Hoe ziet jouw team eruit?

We zitten met drie mensen in één ploeg en we hebben twee ploegen. In totaal zes man dus. We werken in ploegen. In de ploeg zitten drie stellers en er werken ook zes Europese uitzendkrachten die ons helpen met verpakken.

Wanneer jij een tekening hebt binnengekregen, hoe pak je het dan aan?

Ik heb een computerscherm op de machine en daarin moet ik de beugel programmeren. Vervolgens gaat de machine aan de slag om het product te maken. Het is wel belangrijk dat we goed opletten, want regelmatig moeten wij de machine corrigeren. Het is best precies werk, alles moet op maat zijn. We hebben makkelijke producten die binnen vijf minuten klaar zijn, maar er zijn ook producten waarbij het twee uur duurt voordat ze klaar zijn. Het ligt er ook aan hoe groot de order is. Bij kleine aantallen zijn we snel klaar, maar bij grote projecten draait de machine weken. Er zijn kassen in heel veel verschillende soorten en maten, dus daar moeten de beugels ook op aangepast worden. De beugels die wij maken zijn nodig voor de ophanging of de ondersteuning.

Heb jij zelf veel affectie met de tuinbouw? Is dat nodig voor jouw functie?

Voordat ik hier begon wist ik eigenlijk niets over de tuinbouw. Voor deze functie is het belangrijk dat je veel weet over programmeren. Tuinbouwkennis is niet per se vereist. Ik heb vooral affiniteit met de techniek. Voor de mensen die op kantoor werken is het wel belangrijker dat zij affiniteit hebben met de glas- en tuinbouw. Maar nu heb ik wel een idee waarvoor het allemaal gemaakt wordt. Als hier weer nieuwe medewerkers komen, dan gaan we met z’n allen naar een tuinder in de buurt en dan krijgen we daar uitleg over de praktijk.

Wat vind je het leukste aan het werk?

Als er iets nieuws is, dan vind ik dat heel leuk. Ik probeer altijd overal heel goed in te worden. Programmeren vond ik altijd al leuk. En ik vind het fijne aan het werk ook dat het team zo klein is. We helpen elkaar en leren van elkaar. Ik heb de mogelijkheid om te leren hier, daardoor blijft het ook uitdagend. Twee jaar geleden ben ik voorman van de ploeg geworden. Dat was ook leuk voor mij. Ik kreeg de mogelijkheid om dat te doen en die heb ik met beide armen aangegrepen.

Wat zijn jouw ambities nog binnen Meteor Systems?

Het is me nu, in deze korte tijd, al gelukt om voorman te worden van het team. Ik denk niet dat er een mogelijkheid is om nog door te groeien. De volgende stap zou aansturende van heel de productielijn zijn. Die mogelijkheid is er misschien wel, maar ik zit hier nu prima. Mocht de kans er toch ooit voor mij komen, zou ik daar natuurlijk wel voor openstaan.

Wat zijn de meest uitdagende dingen aan je werk?

Het kan best lastig zijn als wij moeilijke/ingewikkelde producten binnekrijgen. Dan moet je echt heel goed nadenken hoe je het aan gaat pakken. Dat is heel uitdagend, maar tegelijkertijd ook het leukste.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Ik begin om 06.00 uur in de ochtend. Dat starten we de machine op en check ik mijn mails. Daarna ga ik overleggen wat we die dag gaan doen. En dan gaan we aan de slag. We starten met het invoeren van een order in de computer en de machine gaat dan aan de slag met het produceren. Wanneer een order klaar is, melden we deze af en gaan we door naar de volgende. We doen gemiddeld zo’n tien orders per dag, maar dat is opzich wel heel verschillend per dag. We hebben hier momenteel negen machines staan. Iedere machine heeft zijn eigen productie en eigen tekening. Om kwart voor 3 is mijn werkdag voorbij. We wisselen per week van ploeg. Die afwisseling vind ik heel fijn.