Afbeelding
Foto: Archief

De vissers van plaatselijke hengelsportvereniging (HSV) De Kleine Voorn zien de kreeften dagelijks langs de oever. “Elke visser komt er wel één of twee per dag tegen,” vertelt secretaris Werner Donkers.

 

Als ze de kreeften aan de kant zien lopen, laten de vissers van de vereniging ze altijd gaan. Al worden de geleedpotigen wel af en toe gevangen, laat Werner weten. “Ze worden dan meteen teruggegooid. De hengelaars hebben daar toch vrij weinig aan, want je hebt er erg veel nodig voor een echte maaltijd,” legt hij uit. “Al is het ook zo dat ze soms niet durven om de kreeften op te pakken, vanwege de scharen.” 

De Amerikaanse rivierkreeften worden vaak gespot door de vissers. “Elke visser komt er wel één of twee per dag tegen,” vertelt Werner.


De Amerikaanse rivierkreeften hebben grote invloed op het vissen. Zo eten ze de kleine visjes op en ook de eitjes worden gulzig opgegeten door de dieren. “De visstand is aan het veranderen,” maakt hij duidelijk. De hengelaars klagen echter niet. “De vissers gaan er goed mee om, maar het blijft lastig natuurlijk,” vertelt Werner.

Wat het moeilijk maakt is dat de kreeften enkel met een schepnetje gevangen mogen worden, maar daar lukt het niet mee. “Het zou alleen lukken met een fuik, maar die mogen de vissers dus niet gebruiken. Daar zijn hele strenge regels over vastgelegd in de wet,” aldus secretaris Werner Donkers. [n]

TEKSTEN MARLOES SMITS