Lenie aan het werk.
Lenie aan het werk. FOTO MARLOES SMITS

Lenie van Wijchen is een echte borduurfanaat

ETTEN-LEUR - Al bijna haar hele leven is Lenie van Wijchen bezig met borduren, waarvan ze sinds 2010 vooral de Japanse techniek gebruikt. Als het aan haar ligt, gaat iedereen weer borduren. "Het heeft een oubollig imago." 


DOOR MARLOES SMITS


Jaren geleden was Lenie in China, waar ze bij de berg Maui de kledingdrachten van de minderheden mocht bewonderen en de technieken leerde. "Dit heb ik zelf uitgewerkt, ze hadden daar bijna niks op papier uitgewerkt. Daar heb ik lapjes van 10 bij 10 centimeter van gemaakt tot het een rol van 4,5 meter was," vertelt ze. De rol is nu te bewonderen in de expositie in Wouw waar nog vele andere werken van Lenie te bewonderen zijn.  

Lenie werd gevraagd voor de expositie door John Schrauwen die ze via een andere expositie heeft leren kennen.

"Ik wilde wel eerst weten hoe alles zou gaan en of mijn werk veilig zou liggen. Dat was zo, dus toen heb ik ingestemd," legt Lenie uit. 

De expositie is enkel nog komende zondag te zien tussen 14:00 en 17:00 uur in de trouwzaal van Markant. Toegang is gratis. 

Veel tijd en moeite

Een van de grootste redenen dat Lenie vaker de Japanse techniek gebruikt, is de uitdaging. "Ik heb vijf jaar lang privé les gehad en vervolgens twee keer naar een Japans center in Duitsland geweest." 

De Japanse techniek is dan ook niet voor iedereen. "Ik heb ooit samen met een groep van achttien vrouwen les gehad van een Australisch-Chinese vrouw," vertelt ze. "Een jaar later was de hele groep gestopt behalve ik. Ze vroeg me of ik iets in opdracht wilde maken voor een tentoonstelling in Australië, dat heb ik toen gedaan. Dat kunstwerk is nog steeds bijzonder voor me," aldus de borduurfanaat. Om Japans te kunnen borduren, moet je verschillende levels behalen. Dit heeft Lenie in verschillende borduursels van vlinders gedaan. "Je moet iets doen dat je leuk vindt, anders haak je snel af." 


Voorlopig nog door

Lenie ziet zichzelf nog niet stoppen. "Nu met die expositie zie ik de verwondering van mensen als ze mijn werk bekijken, dat vind ik heel leuk." Volgens haar blijft het voor velen toch een beetje 'oubollig'. Lenie is dan ook enthousiast dat ze in de expositie haar werk mag tonen. "Ik ben heel blij dat het nu meer aandacht krijgt en hoop dat het imago van oubollig snel verdwijnt."  Natuurlijk zijn er ook dagen dat de borduurfanaat niet met haar hobby bezig is. "Als er visite is of iets dergelijks, dan ga ik niet zitten borduren. Wel neem ik altijd wat mee om te borduren als we op vakantie gaan," vertelt ze.  


Veel vraag

Lenie krijgt regelmatig de vraag of ze haar werk verkoopt, maar helaas. "Voorlopig verkoop ik niet, dat vind ik moeilijk. De kinderen en kleinkinderen zijn er ontzettend weg van en er zit overal een verhaal achter." 

Wel maakt ze QR-codes aan met een speciale boodschap die ze vervolgens op een kussen borduurt of een sleutelhanger. 

"Voor mijn man heb ik de tekst van een lied. Ik zit in een borduurclub en daar kwam iemand met het idee. Het is echt leuk om te maken en te geven," aldus Lenie van Wijchen. [n]