Buddy José Vermunt.
Buddy José Vermunt. FOTO JETTIE VAN AGTMAAL

Surplus verwent
vrijwilligers

ETTEN-LEUR - Alle vrijwilligers van Surplus informele zorg werden uitgenodigd voor het jaarlijkse gezellig samenzijn op donderdag 30 september. Een groot aantal dames en enkele heren waren aanwezig in het Havenhuis.


De versoepelde coronaregels, wel na controle van de QR-code, zorgde na een lange periode weer tot een ontspannen sfeer.


Pensioen
Consulente Rina Pals heette iedereen welkom en sprak tevens haar dank uit voor alle buddy's die in een of andere vorm van zoveel betekenis zijn voor onze medemensen. Vervolgens vertelde ze aan de buddy's dat ze begin 2022 met pensioen gaat. Terecht en ook verdiend, vond iedereen, maar ook erg jammer.


Koperen jubileum
Met een speciaal woord van dank richtte zij zich tot Jose Vermunt uit Roosendaal om haar te feliciteren met haar koperen jubileum bij Surplus als buddy. Daar hoorde uiteraard een prachtig boeket bij en een attentie.
Toen Jose stopte met werken begon ze op advies van haar dochter met vrijwilligerswerk. Eerst bij het Sterrenbos en daarna in het bejaardenhuis Charitas in Roosendaal.
“Mijn man werkte altijd op zaterdag en dan was ik daar een hele dag als vrijwilligster actief. Toen zag ik een artikel in de krant over Hoom. Ik heb me aangemeld en ik volgde een trainings-weekend in Limburg. Daarna kreeg ze Steve toegewezen een 20-jarige jongeman met de ziekte van Recklinghause en voor hem ben ik nog steeds, al 12,5 jaar buddy. Hij wilde graag een jong iemand maar voor mij maakte het leeftijdsverschil niet uit.
Hij verhuisde vier keer en ik ging steeds mee, hij zit nu in Rotterdam in ga een keer in de veertien dagen naar hem toe.
Ondanks het leeftijdsverschil was er snel een klik en die is er na tien jaar nog steeds. “Ik heb een goede band met hem opgebouwd en ook met zijn ouders. Volgens de regels mag je als buddy niet zo lang bij een cliënt blijven, maar na overleg met alle betrokkenen mocht ik als buddy bij Steve blijven. Immers, uitzonderingen bevestigen de regel.” Pas na een reorganisatie kwam José later bij Surplus terecht en inmiddels kijkt ze terug op 35 jaar vrijwilligerswerk.
Daarnaast heeft Jose nog tijd voor haar hobby's, zoals tuinieren en bloemschikken, klaverjassen, fietsen en reizen. “Ik heb al vele reizen buiten Europa gemaakt en het is geweldig om zoveel van de wereld te zien.”



Geslaagde
dank-je-wel-avond

 


In het Havenhuis genoten de vrijwilligers van een wijnproeverij, die gecombineerd werd met een lekker menuutje. Al snel was iedereen met elkaar in gesprek en werden ervaringen en nieuwtjes uitgewisseld. De Surplus-medewerkers Rina Pals, Jettie van Agtmaal en Linda Deckers wisselden regelmatig van tafel om met iedereen te kunnen praten. Een gezellig samenzijn en een geslaagde dank-je-wel-avond.[n]