De KDC-10, hier te zien tussen de torens van de Sint-Petruskerk.
De KDC-10, hier te zien tussen de torens van de Sint-Petruskerk. FOTO JACK KONINGS

Afscheid nemende KDC-10 ook langs Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het laatste KDC-10 tanker- en transportvliegtuig heeft donderdag een afscheidsronde langs Nederlandse vliegvelden gevlogen. Ook in Etten-Leur kon het vliegtuig worden gespot.


DOOR ADDO SPRANGERS


Het toestel vertrok ‘s middags om 12.00 uur vanaf vliegbasis Eindhoven, om vervolgens op een lage hoogte koers te zetten naar de militaire vliegbases in Volkel, Leeuwarden, Den Helder, Woensdrecht en Gilze-Rijen. Ook werd gevlogen over vliegvelden op Texel, Amsterdam en Rotterdam en het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda. 

Op 25 oktober verlaat het vliegtuig Nederland. 

Het vliegt dan naar de nieuwe eigenaar Omega Air Inc. in de Verenigde Staten, die eind 2019 ook het eerste toestel in ontvangst heeft genomen.


Omgebouwd

Beide KDC-10’s zijn in 1992 overgenomen van luchtvaartmaatschappij Martinair. Ze zijn omgebouwd tot tanker- en transportvliegtuigen en halverwege 1995 in gebruik genomen. 

Met de komst van de KDC-10 beschikte Defensie over de mogelijkheid grote hoeveelheden vracht en personeel snel en over lange afstanden te vervoeren. De KDC-10 doet ook dienst als vliegend tankstation. Door in de lucht bij te tanken kunnen gevechtsvliegtuigen zoals de F-16 en F-35 langer in een operatiegebied worden ingezet.


Hulpvluchten

Landelijke bekendheid kreeg de KDC-10 tijdens de inzet voor humanitaire hulpvluchten naar landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. 

Bijvoorbeeld naar Haïti dat in 2010 door een zware aardbeving werd getroffen. Onlangs nog is het vliegtuig ingezet bij de evacuaties uit Kaboel in Afghanistan.

Met het afscheid van de KDC-10 sluit Defensie een periode af waarin ze beschikte over eigen luchttransport. De taken van de KDC-10 worden overgenomen door de nieuwe A330 MRTT-toestellen. Nederland neemt deel aan een vliegtuigpool voor tanker- en transportvliegtuigen, een samenwerkingsverband met in totaal zes Europese partners. De vloot bestaat straks uit negen toestellen. Vijf daarvan krijgen vliegbasis Eindhoven als thuisbasis, vier toestellen worden gestationeerd bij Keulen. [n]