Joeri en zijn eigen Efteling
Joeri en zijn eigen Efteling Foto: Corine Roks

Etten-Leurse Joeri heeft een Eftelingtoilet: ‘Het ging van kwaad tot erger’

Door: Marloes Smits Algemeen

Hobby’s, bijna iedereen heeft er wel een. Lezen, tekenen, schilderen of… een wc omtoveren tot een Efteling walhalla. Joeri Damen gebruikt zijn vrije tijd onder andere om zijn wc vol te hangen met accessoires van het pretpark. “Het ging van kwaad tot erger,” lacht hij. 

Joeri Damen is al van kinds af aan mega fan van de Efteling, terwijl hij pas sinds een paar weken een abonnement heeft. “Ik ging wel vaak, maar niet genoeg dat een abonnement het waard zou zijn” legt Joeri uit. Toch wist hij al wel op vroege leeftijd een hele collectie Efteling-memorabilia te verzamelen. “Ik kocht al vroeg Anton Pieck lijstjes op de rommelmarkt,” herinnert hij zich.

Als Joeri zeven jaar geleden gaat samenwonen met zijn vriendin, tegenwoordig vrouw, heeft zijn jarenlang gespaarde verzameling een goed plekje nodig. De Eftelingliefhebber mag van zijn vriendin zijn verzameling in één kamer huisvesten en sindsdien is zijn wc een ware Efteling droom. “Het ging van kwaad tot erger,” lacht hij. De uitdaging om alles in de kleine ruimte te laten passen, is ook een groot deel van zijn hobby.

Zelfgemaakte accessoires

Naast dat Joeri ook af en toe spullen online koopt, maakt hij het liefst zelf zijn accessoires. “Mensen kunnen zoveel spullen zelf kopen, dan is het niet speciaal meer. Ik vind het leuker om zelf unieke items te maken,” legt hij uit. Dit probeert hij van gerecyclede materialen te doen of van spullen die eigenlijk ergens anders voor worden gebruikt. Zo was hij een keer in het Efteling hotel waar ze duizend muisjes verkochten en hij er ook een graag van wilde hebben, maar ze waren uitverkocht. Joeri besloot de muizen op het werk zelf uit te printen op een 3D-printer, het apparaat gebruikt hij vaak om zijn hobby te beoefenen. 

“Ik ben ook wel het meest trots op de zelfgemaakte dingen, zoals de ombouw met de heks en de deur sticker. Van die laatste was nergens een foto te vinden, dus ben ik naar de Efteling geweest, heb een foto gemaakt en uitgeprint om aan de deur de hangen,” vertelt Joeri alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zijn inspiratie krijgt hij door, jawel, gewoon rond te lopen in de Efteling. “Samen met mijn vrouw loop ik dan door het park. Zij komt dan meestal met de ideeën en ik voer ze uit.” Achteraf blijkt vanzelf of ze haalbaar zijn en of ze ook daadwerkelijk in het kleine kamertje eindigen. Joeri werd zelfs gevraagd voor de Facebookgroep Efteling Diverse waar leden onder andere hun nieuwste aanwinsten delen.

Nog lang niet klaar

Hoewel het lijkt alsof de wc al helemaal klaar is, denkt Joeri nog lang niet aan stoppen. “Eigenlijk is het voor mij nooit helemaal af,” lacht hij. Mocht in de wc nou écht geen ruimte meer zijn, dan heeft Joeri altijd nog een mogelijkheid om zijn Efteling spullen te bewaren. “We hebben een kleintje op komst,” glundert hij. “Ik hoop wel het een en ander in de kinderkamer te kunnen decoreren met Efteling spullen, ja,” lacht Joeri. 

Momenteel is zijn aandacht vooral gericht op het plafond dat helemaal bedekt moet worden met gouden munten. De liefhebber heeft er al bijna 600 opgeplakt, mede door de Efteling zelf die vijftien munten had gedoneerd aan Joeri. “Daarna moet ik nog even kijken wat ik aan wil pakken, eerst dit maar eens afmaken,” aldus Eftelingliefhebber Joeri Damen.