Vier Achilleslopers finishen op Coolsingel in Rotterdam

ETTEN-LEUR - Het duurde exact 930 dagen eer er weer een NN Rotterdam Marathon kon worden gehouden. Voor de veertigste editie waren de weersomstandigheden op deze 24ste oktober zoals de meeste lopers en ook de toeschouwers dat willen. Zes Achilleslopers hadden er voor dit voorjaar al een degelijk marathontraining opzitten, maar vanwege de pandemie moesten ze het programma nog een keer herhalen om op 24 oktober eindelijk op de Coolsingel van start te kunnen gaan.


Helaas moet Ancella Knoop zich wegens ziekte terug trekken, zij zal moeten wachten tot zondag 10 april 2022. Net zoals Robert Dirven, die wel startte, maar na 25 km stopte omdat hij toch weer teveel last van zijn hiel(blessure) kreeg. Snelste Achillesloper was Michiel Koeijvoets (3.37:04) die samen met Corné van Dorst (3.45:44) en Angelo Verheijen (4.12:57) door trainer Cees van Leest op deze marathon waren voorbereid. Ook Anita van Dorst (4.17:36) deed net zoals haar echtgenoot, voor het laatst mee aan deze, en liepen dus meteen ook hun laatste marathon. Voor Anita zeker een prestatie, omdat vanaf kilometer 16 één van haar bovenbenen ‘op ging spelen’ en dus op karakter de laatste 26 km af heeft gelegd. Er startte op 24 oktober nog een Achillesloper op de 42.195 meter. Dat was Corné van Beek, die van de Marathon Brabant een echte thuiseditie maakte. De pupil van Tonio de Jong realiseerde in zijn solo gelopen marathon in 3.42.


Cia en Toon winnaars in Rucphen

De organisatie van de 10 van AVR had tevoren het maximaal aantal deelnemers aan de 10 km en 4 Engelse mijlen races gesteld op 250. Jammer genoeg kwamen er niet zoveel deelnemers op deze al jaren een week voor de Marathon Brabant op de één na laatste zondag van oktober af. Kijkend naar de uitslagen deed nog niet de helft van het gelimiteerde aantal mee. Een kleine 80 aan de 10 km, en de loop over 6.436 meter trok 38 lopers. In totaal was 75% loper en 25% loopsters. Cia Smulders was, zelfs als 65-plusster onmiskenbaar de snelste in de leeftijdscategorie V55 op de 10 km. Met 48:18 kwam ze meer dan tien minuten eerder over de eindstreep dan nummer twee. Ook tevreden met zijn resultaat was Toon Heeren met zijn 34:47. Ruim onder de 35 minuten, eerste bij de M45 en vierde in totaal. Ook vermeldenswaardig is de plaatsen 3 t/m 5 op de 4EM voor Kees Lazeroms, Wilbert Touw en Peter Gulden. Plus de 5e plaats voor Hans van den Dungen als M55 op de 10 km.[n]