Door vier collega’s worden de harde broodjes nog voor het bakken van zaadjes voorzien.
Door vier collega’s worden de harde broodjes nog voor het bakken van zaadjes voorzien. Foto:

'Wij zijn een bakkerij, maar
wel een bijzondere'

ETTEN-LEUR - De Smaakmakers aan de Lambertusstraat. Misschien kent u deze winkel? Maar wie zorgt er eigenlijk voor dat deze gevuld ligt met onder andere vers brood, de heerlijkste salades, eigengemaakte soep en niet te vergeten zalige worstenbroodjes? We nemen u mee achter de schermen van deze bijzondere bakkerij van Amarant. Deelnemen aan het arbeidsproces en hiermee in de maatschappij staan, dat is het streven. Een passende missie voor de werknemers met een licht verstandelijke beperking. “Wij zijn hier allemaal collega’s en sommige collega’s hebben hulp nodig”.

Een ding is zeker: er wordt hard gewerkt, met veel plezier en het resultaat mag er zijn! We ontmoeten collega's op de bakkers-, traiteur- en patisserieafdeling. "We zijn nu alvast bezig met het schoonmaken van de bakplaten. Mijn taak in de bakkerij is eigenlijk alles maken wat rond is”, legt Remco uit.
Bakker Peter werkt en begeleid inmiddels ruim twintig jaar de bakkerij. "Alles mag en je hebt alle vrijheid, maar geen druk opleggen”, was de vraag destijds vanuit Amarant. Zijn passie voor het bakkersvak brengt hij samen met het inleven in de doelgroep. Op werkdagen stapt hij midden in de nacht de bakkerij binnen. In de vroege ochtend als eerste gevolgd door collega Patrick. "Vroeger wilde ik een eigen bakkerij, maar dat kan niet. Het leukste vind ik dat we hier samen ook lol maken en gezellig met elkaar praten. Vroeg uit bed moeilijk? Nee hoor, eigenlijk slaap ik nooit uit”, vertelt Patrick zijn verhaal.
Collega Mark is net klaar met het maken van broodjes gezond, die mogen zo de winkel in. De recepten, opgebouwd uit plaatjes, vormen de basis. "Ik heb alles helemaal alleen gesneden, met een scherp mes. En vaak til ik zware dingen en zorg ik met grapjes voor positiviteit”, omschrijft hij zijn rol. Hapjes op bestelling? Leuk, maken ze graag voor u. Collega Madeleine maakt ondertussen kokoskoekjes, het recept heeft ze zelf gezocht.
Nieuwe recepten zoeken, dat doen ze vaker. Het recept uitproberen, samen proeven en iedereen het eens? Dan mag het de winkel in!


Welkom bij Smaakmakers
De winkel zit aan de Lambertusstraat 3a in Etten-Leur.
Openingstijden dinsdag tot/met vrijdag van 9.00-15.30 uur.
Nieuwsgierig naar het assortiment of aanbiedingen? Kom langs of kijk alvast op Facebook: @smaakmakers.