De griezeltocht was een groot succes.
De griezeltocht was een groot succes. Foto: Krijn ten Hove

Circa 2000 mensen griezelend door Etten-Leur Noord

ETTEN-LEUR - Dit jaar was de twintigste editie van de Halloweenoptocht door Etten-Leur Noord. Wat begon als een kleine optocht in de De Keen is inmiddels een grote optocht die startte in De Schoenmakershoek, via de Leurse Haven en De Keen eindigde bij de Westpolderplas.


DOOR KRIJN TEN HOVE


"Oorspronkelijk was het een lampionnen optocht door De Keen", vertelt Ton Stoop die traditioneel met een kampvuur eindigde aan de Westpolderplas. "Ook ander wijken in Noord organiseerden activiteiten rondom Halloween en op enig moment zijn we het gezamenlijk gaan organiseren."

Waar het in de beginjaren nog veel om lampionnen en het binnenhalen van snoepjes ging voor de jongere deelnemers aan de optocht is de tocht uitgegroeid tot een middel groot griezelevenement. "Het enthousiasme waarmee mensen deelnemen en bijdragen aan de optocht is overweldigend. Steeds meer mensen brengen hun tuin en de gevel van hun woning in Halloween sferen waardoor het mogelijk is een mooie lange tocht te maken", vertelt Amy Hanemayer ons namens de organisatie. Daarnaast heeft de organisatie zelf op verschillende plekken zelf ook spookachtige taferelen opgezet die door ca 30 beangstigend uitziende figuranten extra spannend zijn gemaakt.


Maatregelen
De vorige editie kende een kleine 2500 bezoekers. Die van heinde en verre kwamen. "Op basis van de inschattingen van de verkeersbegeleiders ligt het aantal dit jaar iets lager, wellicht de naweeën van de maatregelen maar ook omdat het vakantie is", aldus Stoop.

Het deelnemende publiek aan de optocht is heel divers. Van kleine kinderen, vaak zelf ook griezelig verkleed, tot volwassenen die de mini spookplaatsen langs de route bewonderend beschouwen. Veel tuinen zijn versierd met spoken, skeletten, brandende pompoenen en grafzerken afgezet met spinnenwebben. In de havenkom was een freaky spookcircus opgezet terwijl op de oprit naar De Turfvaart een ware spookweg was gecreëerd.

En de deelnemers reageerden enthousiast. "En hiermee hebben we ons doel dan ook bereikt. Lekker even met het gezin naar buiten. En blije mensen" aldus Hanemayer[n]