Op de Rijp staat een permanent meetstation.
Op de Rijp staat een permanent meetstation. Foto: Shutterstock

Etten-Leur krijgt primeur met semi-mobiel meetstation vroor stikstofdioxide

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - Etten-Leur krijgt de primeur van een semi-mobiele meetstation voor luchtkwaliteit. Dit meetstation, die de provincie financiert, start daar hun tour door Brabant. Er is grote interesse voor de plaatsing van het meetstation gezien de 32 aanvragen: 14 van inwoners en inwonersgroepen en 18 van gemeenten.

De gemeente Etten-Leur wil dat er metingen plaatsvinden in een gebied waar mogelijk sprake is van een optelsom van stikstofdioxide vanuit verkeer (A58) als van industrie (Vosdonk).

Verbeteren luchtkwaliteit
De provincie gaat met de betrokkenen de precieze locatie bepalen. Vanaf begin januari starten de luchtmetingen. Die duren een half jaar, of langer als dat nodig is. Daarna gaan de meetstations naar twee volgende locaties. Zo maakt het meetstation een tour door heel Brabant.

Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Milieu: “We willen dat Brabant een fijne, veilige en gezonde provincie is om te wonen en te ondernemen. Schone lucht is daarvoor een basisvoorwaarde. We zetten actief in op het verbeteren van onze luchtkwaliteit. Dan is het belangrijk om objectief te kunnen meten waar de knelpunten zitten, maar ook welke maatregelen effect hebben.”

Met de extra meetstation geven Gedeputeerde Staten uitvoering aan twee moties van Provinciale Staten: de motie Gezonde Lucht en de motie Meer Meetpunten voor Brabant. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) doet het beheer en onderhoud van het twee semi-mobiele meetstation. Het meetstation voldoet aan de kwaliteitseisen die gesteld worden om betrouwbare luchtmetingen te doen.