Mantelzorgdag voor mantezorgers.
Mantelzorgdag voor mantezorgers. Foto: R. van Gils

Mantelzorgers zetten de zorgen even opzij

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op vrijdag 12 november werd de jaarlijkse mantelzorgdag gehouden. In de Menmoerhoeve kwam een groot aantal mantelzorgers bijeen voor een gezellig samenzijn. Even de rollen omdraaien; geen zorg voor de ander maar jezelf eens laten verzorgen en verwennen met aandacht, een drankje en een maaltijd.

Wethouder Frank Vrolijk sprak de deelnemers toe en deelde mee dat het mantelzorgcompliment voor dit jaar is verruimd. “Want mantelzorgers zijn belangrijk voor de maatschappij en dat moet worden gewaardeerd.” Wegens de corona beperkingen had Surplus dit jaar gekozen voor een muzikale bingo in de ochtend en een pub quiz in de middag. De stemming zat er goed in tijdens de muzikale bingo.

Verhalen
Tussen de vrolijke klanken van de muziek vertelden mantelzorgers over hun vaak zware taak. Die zorg betreft vaak hun demente of zieke partner, ouders en soms ook gehandicapte kinderen die het niet alleen kunnen. Sommige mantelzorgers glijden langzaam in hun zorgtaak, anderen worden door een ziekte of ongeval plotseling geconfronteerd met vierentwintig uur zorg voor de ander. Dan is er geen keuze en de meesten proberen die zware taak zo goed mogelijk te vervullen en daarbij nog wat ruimte voor zichzelf te reserveren. Sommigen vinden dat moeilijk, anderen lukt dat aardig. Zoals een eenentachtigjarige mevrouw die voor haar man zorgt, maar twee keer per week gaat bridgen om te ontspannen. “Ik heb het aanvaard” verteld een mantelzorger, “maar niet echt geaccepteerd, immers het is geen keuze; het word je opgedrongen.” Een man die voor vrouw en kind zorgt en daarbij ook nog een fulltimebaan heeft zegt; ”Het is soms zwaar maar ik kan ook nog wel met mijn vrouw genieten van het leven, vooral van kleine dingen. En ik fiets veel, dat is ook ontspannend. Een andere mantelzorger vertelt dat hij zorgt voor een kennis die erg eenzaam is. “Ik heb er de tijd voor en help haar met allerlei klusjes, de tuin, vervoer en regelmatig een bezoekje.” Iedere mantelzorger heeft een eigen verhaal, afhankelijk van de situatie, maar voor iedereen is het een zware opgave.

Het middagprogramma verliep wat rustiger, temeer omdat er over de moeilijke vragen van de pub quiz flink moest worden nagedacht. Zo bleek het erg moeilijk om alle logo’s van de goede doelen te herkennen. Maar ook de afbeeldingen van koekjes die iedereen wel van smaak kent, maar niet van naam was een moeilijke opgave. Niettemin genoot iedereen van de gezellige sfeer. De morgen werd afgesloten met een heerlijk lunch en de middag met een fritesmaaltijd. Te weinig mantelzorgers zijn geregistreerd en dat betekent dat ze geen ondersteuning of begeleiding krijgen. “Ik ben jarenlang mantelzorger geweest, maar pas sinds een jaar of vijf officieel geregistreerd,” vertelt een deelnemer. “De meesten weten gewoon niet dat ze begeleiding kunnen krijgen bij Surplus.” Wie meer dan acht uur per week zorgt voor iemand in de omgeving die langdurig ziek is, gehandicapt of om welke reden ook hulp nodig heeft, is mantelzorger. Of het nu gaat om je partner, familielid, goede vriend of buurman.

Advies en ondersteuning
Aanmelden voor advies en ondersteuning: Steunpunt Zorg voor een ander Valpoort 153, 4873 BM Etten-Leur, 076 5016450, jettie.vanagtmaal@surplus.nl.