Sleuteloverdracht van de kerststal.
Sleuteloverdracht van de kerststal. Foto: Frans van der Bom

Toekomst kerststal Etten-Leur veiliggesteld: Scouting Paulus neemt bouw voor rekening

Door: Frans van der Bom Algemeen

ETTEN-LEUR - Het Cloveniersgilde Sint Jan de Doper zorgt er al vanaf 1997 voor dat er in het centrum van Etten-Leur ieder jaar een prachtige kerststal geplaatst wordt. Vanaf kerst 2021 wordt deze taak officieel overgenomen door Scouting Paulus. Op zondag 12 december, de dag dat Nederland een nieuwe wereldkampioen rijker werd, was hoofdman Harry Hack van het gilde samen met een zestal vrijwilligsters onder leiding van Vera van Rooy van Scouting Paulus, druk in de weer om op de Markt de kerststal op te bouwen. 

Voor Harry de laatste maal, voor de Scouting de eerste maal van een hopelijk langdurige traditie. De officiële overdracht vond plaats met een sleuteloverdracht. In 1997 werd binnen Etten-Leur het idee geopperd om in het centrum een levensgrote kerststal te plaatsen. Dit in navolging van vele Belgische en Brabantse gemeenten waar al jarenlang grote kerststallen te vinden zijn, waar in de kerstvakantie talloze gezinnen een bezoek aan brengen. Het plaatselijke Cloveniersgilde nam de uitdaging aan en creëerde een grote stal welke tussen het gemeentehuis en ‘De Zwaan’ op de Markt geplaatst werd. 

Beelden uit Siaulai

Het eerste jaar van zijn bestaan werd de stal bevolkt door etalagepoppen die als Jozef, Maria, herders en 3 koningen fungeerden. Het jaar daarop was het Cloveniersgilde er in geslaagd om vanuit zusterstad Siauliai in Litouwen levensgrote houten beelden als bewoners in hun kerststal te krijgen. Ieder jaar zorgden de gildebroeders voor de opbouw en inrichting van de kerststal, die dan meestal tot Driekoningen bleef staan. Om in het financiële onderhoud van de Kerststal te kunnen voorzien, werden verschillende acties ondernomen. Zo stond er ieder jaar een melkbus waarin donaties gestort konden worden; konden bezoekers op Tweede Kerstdag (dan waren de gildebroeders verkleed als levende kerststal aanwezig) Glühwein en andere lekkernijen kopen bij de kerststal. 


Daar gaat. Maria Foto Frans van der Bom

Ten gevolge van acties van de Partij voor de Dieren mochten er op een gegeven ogenblik geen levende dieren meer in de Kerststal geplaatst worden en door de Corona twee jaar geleden, was ook de levende kerststal verleden tijd. Inmiddels is de gemiddelde leeftijd van de 23 Gildebroeders ongeveer 63 jaar en kost het opzetten, inrichten en beheren van de kerststal hen nogal wat moeite. Om het maatschappelijke idee van deze inmiddels mooie kersttraditie niet verloren te laten gaan werd naar opvolgers uitgekeken. 

Scouting Paulus

Dat werd Scouting Paulus, die in maatschappelijk opzicht ook veel voor de Etten-Leurse burgerij wil doen. Vera van Rooij: “Ons idee over maatschappelijke betrokkenheid is gelijk aan die van het Gilde en moet continuïteit hebben!” De scouting heeft ongeveer 125 leden in de leeftijd van 4 tot 18(+) jaar. Afgelopen zondag was een zestal vrijwilligsters en 2 vrijwilligers druk in de weer om voor de allereerste keer de kerststal op te bouwen en in te richten. De stal stond binnen een mum van tijd; om de bevolking de stal in te krijgen kostte veel meer moeite. De enorm zware herders, Jozef, Maria, Jezus, de 3 koningen, schapen, Ezel en Os staan al jarenlang opgeborgen in de kelder onder de trappen/bordes van het oude raadhuis. De vrijwilligsters van Paulus Scouting waren onvermoeibaar en wisten met vereende krachten de kolossen uit de kelder in de stal te krijgen. De ezel bleek uiteindelijk de koppigste! 

De officiële sleuteloverhandiging van Harry Hack aan Vera van Rooij bezegelde de overdracht van de Kerststal. Om het onderhoud van de Kerststal financieel haalbaar te houden, onderneemt de Scouting acties: de melkbus voor de gulle gaven van de bezoekers zal tot Driekoningen aanwezig zijn in de stal. Daarnaast worden er dit jaar wederom puzzelstukjes te koop aangeboden, waarmee mooie prijzen te winnen zijn. Ook wordt er in de kerstperiode een mooi spel “Mister X”.in het centrum van Etten-Leur gehouden waar iedereen aan mee kan doen.


De ingerichte kerststal. Foto Frans van der Bom