Stemmen via een 'drive tru' kon eerder in Halderberge.
Stemmen via een 'drive tru' kon eerder in Halderberge. Foto: Peter Braakmann

Primeur: Stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen kan in heuse drive-thru

Door: Monique Jansen Algemeen

ETTEN-LEUR - De voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart zijn in volle gang. Het Rijk heeft ervoor gekozen om de verkiezingen door de coronabeperkingen uit te smeren over drie dagen. Op 14 en 15 maart kan vervroegd worden gestemd in stembureaus in de Van Gogh-kerk, het Trouwkerkje en het Turfschip. Op 16 maart openen 22 stembureaus hun deuren in geheel Etten-Leur. 

In verpleegtehuizen Kloostergaard en Anbarg staan mobiele stembureaus. Deze stemlocaties zijn niet toegankelijk voor mensen van buiten deze locaties en mogen dan ook alleen worden gebruikt door onder meer bewoners, personeel en vrijwilligers. “Dit is een beschermmaatregel om corona buiten de deuren van de woonzorgcentra te houden”, legt burgemeester Miranda de Vries uit. 

Drive-thru-stembureau

Ook nieuw is dit jaar de komst van een drive-thru-stembureau op de gemeentewerf. Stemmen in dit kieslokaal kan vanuit de luie stoel in de auto. “Dit past ook bij de coronabeperkingen. We willen zo breed mogelijk kijken om kiezers aan te moedigen om te stemmen”, meent De Vries.

Andere gemeenten hebben al succesvolle ervaringen opgedaan met de drive-thru-stembureaus. Bij de vorige verkiezingen in de Tweede Kamer experimenteerden onder meer de gemeenten Halderberge en Breda ermee. Wie twijfelt naar welk stembureau te gaan, kan ook kijken op de druktemeter op de gemeentelijke site. Die laat zien wat de piekmomenten zijn en waar je rustig kunt stemmen. 

Stembureaubezetting

De gemeente werkt nog aan de bezetting op de stembureaus. In elk stemlokaal is een ambtenaar van de gemeente Etten-Leur aanwezig als voorzitter. Vrijwilligers nemen de overige plekken in als stembureaulid en teller. “Wij zoeken nog mensen die willen helpen. Daarvoor werken we samen met verenigingen en buurthuizen. Mensen die helpen in het stembureau steunen namelijk de organisatie die zij uitkiezen met een bedrag van 150 euro.”

“Dat bedrag storten wij rechtstreeks op de rekening van de vereniging of buurthuis. Wie wil helpen in het stembureau dient minimaal 18 jaar te zijn en moet fysiek in staat zijn dit werk te doen. Iedereen werkt in shifts, je hoeft dus zeker niet van 7 uur ‘s ochtends tot laat in de nacht te werken”, besluit de burgemeester.