Afbeelding
Foto: Friedhelm Heine

Als het aan Astrid ligt, mocht het wel altijd kerstmis zijn, want dan kon ze de hele dag gevulde speculaas bakken. Eén van haar lievelingsbaksels, maar zeker niet het enige!


‘Januari is niet echt de tijd om te bakken”, begint Astrid lachend, “want we proberen wat kerstkilo’s kwijt te raken, maar ik maak graag even een uitzondering!” Speciaal voor de Bode maakt ze één van haar favoriete baksels, een overheerlijke kwark-citroenrol, gevuld met zelfgemaakte rabarberjam uit eigen tuin.

“Eigenlijk ben ik een echte koekjesbakker”, gaat ze verder. “En toen mijn jongens klein waren, bakte ik voor hun verjaardagen altijd aardbeientaart, maar er stond ook vaak appeltaart op tafel.“ Ze vertelt honderduit: ”Met Pasen bak ik een haas of een lammetje, een soort cake, en lekkere kruidkoek…”

“Omdat ik tegenwoordig gewoon meel niet goed verdraag, ben ik gaan experimenteren. Ik gebruik nu vaak kokosmeel, havervlokkenmeel en amandelmeel. Ook werk ik het liefst met onbespoten fruit uit onze eigen tuin en we gaan ook altijd naar de boer voor verse vrije uitloopeieren. Zo weet je precies wat erin zit!”

Astrids' torenhoge favoriet is trouwens een Deense rol met koffiecrème, een bakproces uitgesmeerd over twee dagen. "Even snel een taartje in elkaar? Dan maak ik een kwarktaart, want die hoeft niet in de oven.” Astrid is van alle markten thuis, niet alleen als thuisbakster maar ook als hobbykok. Dus wie bij haar aan tafel zit, wordt altijd gastronomisch verwend! [n] TEKST CHRISTEL SCHIPHORST