Michiel Eijgenhuijsen roept iedereen op om te kijken waar een AED hangt.
Michiel Eijgenhuijsen roept iedereen op om te kijken waar een AED hangt. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

'Geweldig als ik acuut hulp kan verlenen'

DINTELOORD - ‘Klaarstaan voor een ander’. Dát is het leidmotief van Michiel Eijgenhuijsen (55), voorzitter van de EHBO St. Damianus in Dinteloord. Tijdens het hele interview komt hij hier iedere keer op terug.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Het is ondertussen al weer tien jaar geleden dat Michiel zich aanmeldde bij de EHBO in Dinteloord om daar de rol van voorzitter op te pakken. “De EHBO-vereniging van Dinteloord heeft zo’n 40 leden en is een club die continu verjongt. Iedereen is heel actief en betrokken”, zo trapt Michiel af.


Actief verenigingsleven in Dinteloord

“Dinteloord heeft een superactief verenigingsleven”, weet de EHBO'er, ”en dat betekent dat er vooral in de zomer heel erg veel evenementen worden georganiseerd. Dan staan we met ons team altijd paraat”, gaat Michiel verder. Natuurlijk hopen we, voor de aanwezigen, dat er niets gebeurt, maar als EHBO'er zoek je het natuurlijk wel op,” vertelt hij met een glimlach.


Ieder evenement heeft wel iets. “De kampioenschappen van de turnvereniging, of de MuZa met flink wat dronken gasten. Ook op Koningsdag springen er ineens allerlei vaders en moeders op trampolines, terwijl ze dat thuis nooit doen!”, vertelt hij met een grote glimlach. “In de zomer is dit werk superintensief, iedere week of iedere veertien dagen is er wel een evenement.”


Hartveilig met AED’s

EHBO Dinteloord heeft zich de afgelopen jaren flink ingezet om Dinteloord ‘hartveilig’ te maken. Met sponsoring zijn er overal AED’s opgehangen. “Ook de gemeente streeft in 2021 naar hartveilige kernen, maar Dinteloord heeft dit dus al op eigen kracht gedaan,” vertelt de voorzitter met enige trots. In principe kunnen de AED’s worden bediend door een leek”, bevestigt Michiel, ”maar tijdens onze reanimatiecursussen wordt ook met de AED geoefend."


'Onderzoek waar een AED hangt!'

Eijgenhuijsen adviseert met klem aan iedere inwoner van de gemeente Steenbergen om een rondje te lopen en te kijken waar de dichtst bij zijnde AED hangt en hoe deze werkt. “Je weet nooit wanneer je een AED nodig hebt, dit komt altijd onverwachts, dus wees voorbereid!”


Klaar staan voor een ander

Op de vraag waarom Michiel nu juist voor het EHBO-werk heeft gekozen, antwoordt hij zonder enige aarzeling: "Ik ben een helper, een traumahulpverlener, niet beroepsmatig, maar ik vind het geweldig als ik acuut iets kan doen bij mensen om ze te helpen.” In zijn auto staat een grote EHBO-koffer en ook zijn EHBO-jas ligt altijd klaar. "Ook bij verkeersongelukken, zet je je auto aan de kant en stap je, als EHBO'er, erop af om te helpen. Dat zit gewoon in je! Dit is vaak ernstiger dan wat je bij evenementen ziet. Een motorrijder die met korte broek onderuit gaat met 70 km/u is geen pretje, maar gelukkig kun je snel helpen.”


Over een geheel andere boeg roept Michiel op: "Ik hoop dat, als het straks weer mag, mensen snel (weer) lid worden van een vereniging, want die hebben ondersteuning en leden nodig, dus stap erop af.”[n]


AED locaties: https://www.buurtpreventiesteenbergen.nl/nuttige-artikelen