Een zogeheten ‘last onder dwangsom’ moet dealers ontmoedigen.
Een zogeheten ‘last onder dwangsom’ moet dealers ontmoedigen. FOTO PIXABAY

Steenbergen bindt strijd aan met drugsdealers

STEENBERGEN - De gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Tholen en Woensdrecht slaan hun handen ineen tegen notoire drugsdealers. Wie op straat drugs dealt, loopt het risico om naast strafrechtelijk optreden van de politie ook een zogenoemde ‘last onder dwangsom’ van de betreffende gemeente te krijgen.


DOOR ADDO SPRANGERS


In alle acht gemeenten van het politiedistrict De Markiezaten is het via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden om drugs te verhandelen op straat. Overtreders krijgen een proces-verbaal en het Openbaar Ministerie bepaalt uiteindelijk de straf. Om het dealen tegen te gaan en herhaling te voorkomen, zetten de gemeenten nu ook een bestuursrechtelijke maatregel in.

Dit is in andere Nederlandse gemeenten succesvol gebleken.

De burgemeester legt de overtreder een zogenaamde ‘last onder dwangsom’ op. De dealer wordt zo ontmoedigd om door te gaan. Er hangt immers een flinke geldsom boven zijn of haar hoofd. Voor een overtreding met softdrugs is de dwangsom 5.000 euro. Bij een overtreding met harddrugs (of een combinatie van hard- en softdrugs) loopt dit op tot 7.500 euro. De burgemeester kan alleen een dwangsom opleggen binnen de eigen gemeentegrenzen. Burgemeester Han van Midden van Roosendaal reageert in zijn rol als voorzitter van het politiedistrict de Markiezaten: “Het is voor ons een extra middel om de overlast rond drugshandel terug te dringen en vooral te voorkomen. We doen dat met acht gemeenten om heel duidelijk één lijn te trekken en om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst. Het is onze bedoeling dat de dealer weet dat het hele gebied in de gaten gehouden wordt en dat er direct ingegrepen wordt.”

Verdachte signalen
Drugshandel veroorzaakt overlast geeft een onveilige sfeer.

De betrokken gemeenten willen inwoners en ondernemers hiertegen beschermen. Het is belangrijk dat politie en gemeenten signalen krijgen als er gedeald wordt. Het melden van verdachte situaties blijft daarom belangrijk. Alleen samen kunnen we onze samenleving veiliger maken. Melden kan via het algemene telefoonnummer van de politie: 0900-8844. In spoedgevallen kan dat via 112. Anoniem melden kan ook via www.meldmisdaadanoniem.nl en via nummer 0800-7000.[n]