Leonie en Marcia bij de eerste minibieb in Nieuw-Vossemeer
Leonie en Marcia bij de eerste minibieb in Nieuw-Vossemeer Foto: Christel Schiphorst

Eerste Minibibliotheek in De SPAR in Nieuw-Vossemeer

NIEUW -VOSSEMEER. Als het aan Leonie en Marcia ligt, loopt het storm in de plaatselijke SPAR supermarkt, waar hun eerste Minibieb donderdagavond jl. officieel in gebruik is genomen.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Enkele maanden geleden vatte Leonie ten Hove het idee op om iets op te tuigen in coronatijd. Iets waar mensen behoefte aan zouden kunnen hebben. “Ik heb een oproep gedaan op Facebook ‘4681 Nieuw-Vossemeer’, of inwoners positief zouden staan tegenover een zwerfbibliotheek in ons dorp. De reacties waren enorm enthousiast”. Marcia vult direct aan: “En omdat ik graag meubeltjes schilder, heb ik aangeboden om een oude kast te pimpen, zodat deze kon dienen als boekenkast.”


Geen bieb, maar nu wel 'n Minibieb

Marcia gaat verder: “In Nieuw-Vossemeer is er geen bieb, behalve in de basisschool, maar die is in de coronatijd ook vaak dicht. En bovendien raak je ook wel eens ‘verzadigd’ van boeken kopen en bewaren, dus dan is het fijn om ze te ruilen. Hiermee helpen we elkaar!”

De minibieb heeft een verzameling van onder meer romans, detectives, kinderboeken en spelletjes. Het aanbod zal dagelijks wisselen, zodra mensen hun boek komen brengen en ruilen tegen een boek in de mooi geschilderde kast.


Plekje in De SPAR

Rik Prop, eigenaar van De SPAR, ondersteunt dit mooie initiatief en heeft in de winkel een plekje gemaakt, zodat de Minibieb mooi droog staat en er ook enige controle is op de kast. Leonie: “We vonden het bovendien heel fijn dat hij in de supermarkt kon staan, want die is 7 dagen per week geopend, ook 's avonds. Bovendien, iedereen komt hier langs, het is bijzonder laagdrempelig, dus dat zal vast bijdragen aan het succes.” Marcia vindt het nu al een succes, ze is heel trots op de mooie Minibieb en is ervan overtuigd dat de kast vol zal stromen met mooie en leuke boeken! Leonie hoopt vooral dat de mensen in het dorp hier blij van worden.


Een keten van Minibiebs

In Kruisland staat een minibieb aan de Westzandberg 5, in Steenbergen een (kinder)zwerfboekenstation in de Wouwsestraat, er is een zadenbibliotheek aan de Welbergesdijk in Welberg. En als het aan Leonie en Marcia ligt, staan er binnenkort wel meer Minibiebs in het dorp, denk aan De Vossemeren, want deze bieb smaakt naar meer![n]