De Vlaojestáámpers zijn trots op hun jubileumboek.
De Vlaojestáámpers zijn trots op hun jubileumboek. FOTO BC DE VLAOJESTAAMPERS

Zukke koeje 'ebbe wij nog nie g'ad!

STEENBERGEN - In de carnavalswereld geldt een 22-jarig bestaan als een heus jubileum. Voor de Steenbergse bouwclub De Vlaojestáámpers zou dit normaal gesproken reden zijn geweest om er een mooi feestje tegenaan te knallen. De omstandigheden laten dit helaas niet toe. Met de presentatie van een jubileumboek doet de club toch even van zich spreken.


DOOR ADDO SPRANGERS


De titel van het boek luidt: Zukke koeje 'ebbe wij nog nie g'ad! Het jubileumboek bestaand uit 52 pagina's waarin de geschiedenis van de club wordt verteld door haar eigen bouwers. Ook komen er oud-leden aan het woord die terugblikken op hun tijd bij de 'Vlaoje'. Een boek ook vol met leuke weetjes, foto's en herinneringen, samengesteld in samenwerking met journaliste Majda Ouhajji, een vriendin van de club.


Stappen

“Ieder lid heeft zogezegd een jaar gekregen waarover hij of zij iets mocht vertellen,” legt Koen Cuelenaere namens De Vlaojestáámpers uit.


'Sinds tien jaar bouwen we onze wagens volledig zelf'


“Over zijn of haar mooiste moment, maar bijvoorbeeld ook over onze niet aan carnaval gerelateerde nevenactiviteiten, zoals de deelname aan een zeskamp of voetbaltoernooitjes. De meeste grondleggers van onze club zijn nog steeds lid. Via hen wordt bijvoorbeeld uit de doeken gedaan hoe de naam van de club is ontstaan, hoe er in de vroege jaren werd gebouwd, hoe de club aan een bouwplek is gekomen enzovoorts. Zelf vind ik de ontwikkeling van de club heel bijzonder. Vroeger werden oude carnavalswagens gekocht en door ons weer opgeknapt, maar sinds tien jaar bouwen we onze wagens volledig zelf. Qua vorm, ideeën en ontwerp zijn enorme stappen gezet.”


Uitdagender

Na 21 jaar in Steenbergen te hebben gereden, deed bouwclub De Vlaojestáámpers vorig jaar voor de eerste keer mee aan de optocht in Bergen op Zoom. Een historisch moment, aldus Koen Cuelenaere. “Qua competitie een stuk uitdagender. Het geeft de club nieuwe motivatie voor net weer dat extra stapje, nog spannender bewegingen op de wagen en nog meer oog voor detail.” Wat dat betreft doet het hem toch wel zeer dat er dit jaar geen optochten worden verreden. “Het is leuk dat we nu veel tijd en aandacht aan het boek hebben kunnen schenken, maar normaal gesproken waren we nu keihard aan het werk geweest aan onze wagen. Rond deze tijd hadden we al rond stressniveau nummer tien gezeten, zeg maar.” Het wordt hoe dan ook de rustigste carnaval sinds jaren voor De Vlaojestáámpers. “We gaan het boek nog rondbrengen aan degenen die het al hebben besteld, maar verder gebeurt er vanuit de club niks,” zegt Koen Cuelenaere. “Hopelijk kunnen we straks weer volle bak vooruit voor carnaval 2022.”[n]


Bestellen

Het boek is te bestellen voor maar 11,00 euro via www.facebook.com/bcdevlaojestaampers of via Harry-Jan van Zundert, tel. 06-28563930.