Pastoraal woord: Een wereld van verschil

STEENBERGEN - Op het moment dat u deze woorden leest, staan we aan het begin van de vastentijd. De eerste zondag in de veertigdagentijd begint met het verhaal van Jezus’ verblijf in de woestijn.

Plaatsen en getallen hebben in de Bijbel vaak een bijzondere betekenis. De woestijn is in de Bijbel een plaats om jezelf te leren kennen. Het is een tijd om tot bezinning te komen, van bewust worden waar je daadwerkelijk voor staat en wat je met je leven wilt doen.


Het getal veertig heeft betrekking op voorbereiding en verwachting, maar ook op vasten en boetedoening. De vraag is echter: hoe kunnen we deze tijd op een inspirerende manier beleven nu er zoveel om ons heen gebeurt?

Het lijkt alsof we van de ene crisis in de andere crisis hobbelen. Veel mensen voelen zich gedeprimeerd en/of eenzaam. En dat geldt niet alleen voor ouderen, maar ook onze jongeren hebben hier last van.


Vorige week zag ik een filmpje van een middelbare scholiere die eenzaam op haar kamer de lessen volgde. Het was een mooie kamer met veel roze, maar wat een contrast. Die roze droom was gevuld met eenzaamheid en een worsteling om telkens weer nieuwe inspiratie tevoorschijn te halen om toch die lessen maar te volgen.


Als christen geloven wij dat het leven gegeven is om er iets goeds mee te doen. Daarmee raken we ook gelijk aan een groot probleem. Want ook al doen we met zijn allen nog zo ons best om deze tijd door te komen, het leven voelt op dit moment voor velen als een eenzame woestijn.

Na veertig dagen kwam een eind aan de beproeving van Jezus en stond Hij op als een man die zijn geloof, zijn hoop en liefde voor God en mensen niet verloren was.


Laten we hopen en bidden dat wij aan het einde van deze periode ook dat verschil mogen maken.


Lenie Robijn

Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie.[n]