De in het tankstation gevestigde afdeling van de bieb.
De in het tankstation gevestigde afdeling van de bieb. FOTO WILL ROMBOUTS

Fractie D66 niet blij met bieb in tankstation

DINTELOORD - Even de algemene kennis bijtanken. In Dinteloord kan het sinds kort in het winkeltje van het BP-tankstation van Pieter Vlamings aan de Steenbergseweg. Eind februari werd er namelijk een afhaal- en inleverpunt van Bibliotheek West-Brabant gerealiseerd. Fractie D66 van de Steenbergse gemeenteraad heeft er zo haar bedenkingen bij.


DOOR ADDO SPRANGERS


Voorheen had de bieb een centraal en ook zeer toegankelijk onderkomen in het Dorpshuis aan de Westvoorstraat in Dinteloord. Vanwege bezuinigingen werd de vestiging daar gesloten, waarna de bibliotheek onderdak vond in basisschool De Regenboog aan de Burgemeester Meester H. Popstraat. Dat had als nadeel dat de openingstijden beperkt waren, want deze dienden te liggen binnen de schooltijden. Het afhaalpunt was ook maar één dag per week open. Er diende zich echter een ander en groter probleem aan: door het toenemende aantal leerlingen had de school ook meer ruimte nodig en diende dus de volwassenenafdeling van de bieb uit te zien naar een nieuwe plek. Yvonne van Egmond, medewerkster van Bibliotheek West-Brabant, kwam met het idee om de bieb onder te brengen in het zeven dagen per week geopende tankstation van Pieter Vlamings. Qua openingstijden in ieder geval een niet te evenaren locatie.


Opties

Tot dusver nog niks aan de hand. Het stuit de fractie van D66 echter tegen de borst dat zij van de verhuizing kennis heeft moeten nemen via de media, zo maken Loes Baselier, Tim Huisman en Ad Theuns middels een aan het college gerichte brief duidelijk. “De raad is in weer niet op tijd op de hoogte gesteld. Het college geeft er de voorkeur aan om eerst derden te informeren alvorens de raad,” stelt het drietal.

De nieuwe locatie van de volwassenenbibliotheek, aan de rand van Dinteloord, is volgens de D66-fractie bovendien ‘nogal bedenkelijk’. Zij willen nu van burgemeester wethouders weten of er geen andere opties waren in basisschool De Regenboog en of er überhaupt andere opties zijn besproken. Volgens de D66-fractie zijn er namelijk talloze andere, centrale en duurzame ruimtes in het centrum van Dinteloord om de bibliotheek te huisvesten. “Het lijkt erop dat de wethouders Baartmans en Prent een tweede centrum willen creëren in Dinteloord: buiten het vooringenomen besluit over de bibliotheek gaat in maart de bushalte ver buiten het centrum komen,” schrijven de fractieleden. “En de bezoekers van de bibliotheek worden geacht om via digitale wegen hun reserveringen te doen. Veel ouderen in onze gemeente hebben niet de beschikking over digitale apparaten en/of zijn hier vertrouwd in.” Zij zijn dan ook benieuwd hoe het college ervoor gaat zorgen dat deze groep toch reserveringen kan plaatsen.


Ongenoegen

‘Last but not least' uit de D66-fractie haar ongenoegen over de opsplitsing van de bibliotheken in de gemeente Steenbergen. "Deze nadelige ontwikkeling komt de leefbaarheid van onze gewaardeerde kernen niet ten goede. Onze wens blijft: één centraal bibliotheekpunt in elke kern.” De fractie wil daarom antwoord op de vraag op welke termijn het college, naar verwachting, gaat meewerken aan het stopzetten van alle bibliotheekpunten in de gemeente Steenbergen.[n]