Zwaar landbouwverkeer op Burgemeester van Loonstraat
Zwaar landbouwverkeer op Burgemeester van Loonstraat FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

Bekritiseerde GVVP met amendementen akkoord

STEENBERGEN - Het besluit om de raadsvergaderingen weer voort te zetten, heeft geleid tot een marathon raadsvergadering die begon op 4 maart om half acht en duurde tot ruim 1 uur ‘s nachts, de volgende dag.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Sinds de oordeelsvormende vergadering op 13 januari jl. over het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) is er, achter de schermen, intensief overleg geweest tussen de politieke partijen in Steenbergen. Het kostte maar liefst tien overleggen om 'n compleet en breed gedragen amendement aan de wethouder te presenteren, alsmede enkele moties. Belangrijkste punten hierin waren, dat het college wordt opgedragen om een adviesraad in te richten, die het college gevraagd en ongevraagd informeert over verkeerskundige onderwerpen, zoals de mogelijkheden voor de aanleg van een rondweg Steenbergen-West en tevens over de mogelijkheden van een oostelijke ontsluiting Dinteloord. In deze adviesraad zouden tenminste leden uit alle zes kernen moeten plaatsnemen.


Rondweg Steenbergen-West

Daarnaast moet haast worden gemaakt met 't advies aangaande de Rondweg Steenbergen-West. Hierover moet in het vierde kwartaal 'n onderbouwd raadsvoorstel worden gepresenteerd. Datzelfde geldt voor Rondweg Dinteloord, zij het in het eerste kwartaal van 2022. Ook zal een meldpunt worden ingesteld voor het signaleren van gevaarlijke verkeerssituaties.


Eigen ambtenaren inzetten voor GVVP

Een vijfde punt is dat de gemeente eigen ambtenaren in moet zetten en pas in tweede instantie externe deskundigheid mag inroepen. Moties over een drempelschouw, een verbeterde fietsverbinding Nieuw-Vossemeer-Bergen op Zoom en Fiets- en Wandelpaden zijn eveneens aangenomen.


Verlichting beeldbepalende gebouwen

In november 2019 is een motie aangenomen om aan alle kernen een subsidie te verstrekken om beeldbepalende gebouwen te verlichten. Deze subsidie is vastgesteld op 10.000 euro. Terwijl het gros van de partijen deze motie een sympathiek gebaar vindt en een prima idee om dorpsraden te ondersteunen om een verlichtingsproject te realiseren met burgerparticipatie, noemde Tim Huisman (D66) het bedrag 'ondermaats' en gaf hij te kennen dat dorpsraden naar zijn mening niet kunnen worden ‘opgezadeld’ met de taak om dit te realiseren. Edwin Maas meldde echter dat in Kruisland de voorbereidingen al in volle gang zijn om 'De Holle Roffel' in het licht te zetten met vereende krachten en met de subsidie van de gemeente.


Motie ‘Minituintjes afvalcontainers’

Na middernacht werd met de motie 'Minituintjes afvalcontainers'een zeer ‘sympathieke motie' besproken, aldus zo verwoord door verschillende partijen. In de motie, opgesteld na een tip van een inwoner en opgepakt door de Volkspartij, is voorgesteld om een pilot uit te voeren, in Nieuw-Vossemeer, met het plaatsen van minituintjes rondom ondergrondse containers. Hiermee zou 't aanzien verbeteren en het bijplaatsen van afval kunnen worden verminderd, zo leert de ervaring van andere gemeenten. Deze motie werd unaniem aangenomen.


De emoties liepen soms hoog op en de voorzitter moest daarom, helaas, meermaals Tim Huisman aanspreken op zijn ongepaste bewoordingen en adressering van wethouders.[n]

Museum De Holle Roffel in Kruisland