Mona Keijzer geflankeerd door de familie Verbeek tijdens haar werkbezoek aan het familiebedrijf
Mona Keijzer geflankeerd door de familie Verbeek tijdens haar werkbezoek aan het familiebedrijf Foto: Christel Schiphorst

Mona Keijzer bezoekt Boomkwekerij Verbeek

STEENBERGEN - Leden van de familie Verbeek, van het familiebedrijf Boomkwekerij Verbeek, stonden donderdag rechtop in de stormachtige wind om de CDA-bewindsvrouw Mona Keijzer te ontvangen op hun bedrijf aan de Kruislandsedijk in Steenbergen.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Oud CDA-wethouder Cor van Geel wist welke paden te bewandelen om de staatssecretaris te kunnen verwelkomen in gemeente Steenbergen. Vijf jaar eerder had Mona Keijzer ook een bezoek gebracht aan onze gemeente en ook dit jaar was zij vol interesse aangaande het goedlopende familiebedrijf.


Krachtige vrouw aan de top

Verbeek had een warme ontvangst voorbereid op een onstuimige dag, waarop een forse westerstorm overtrok. De demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat werd in vogelvlucht geïnformeerd over het 60 jaar oude familiebedrijf. Ad Verbeek werd in de presentatie geflankeerd door neef Han en zus Steffi, terwijl vader Adrie zich op de achtergrond hield. Vijf van de zes kinderen van Adrie werken momenteel in het bedrijf. Mona Keijzer was zichtbaar verheugd om te horen dat Steffi een belangrijke rol heeft bij de ontwikkeling van de export en buitenlandse klanten en recent bestuurslid is geworden bij ZLTO. “Fijn om ook een krachtige vrouw in het bedrijf te zien”, aldus de staatssecretaris.


Nederlandse bedrijven niet de nek omdraaien

Verbeek uitte hun zorgen over voorgestelde verhogingen van het minimumloon en hun concurrentiepositie ten aanzien van bedrijven die het met de ARBO wat minder nauw nemen. Mona reageerde: “Eén van de grootste vraagstukken is hoe we ervoor kunnen zorgen dat ondernemers deze kosten óók kunnen dragen. Om te zorgen voor een gelijk speelveld moeten we dergelijke onderwerpen ook juist in EU verband bespreken," aldus Keijzer. "Het Nederlandse bedrijfsleven mag niet de nek omgedraaid worden door producenten die niet duurzaam produceren, maar daardoor voor lagere prijzen kunnen leveren.” Klare taal van de Volendamse.

Daarnaast waarschuwde ze dat we moeten oppassen voor flexcontracten en ontslag op hogere leeftijd, waarbij het enige redmiddel soms lijkt te zijn om door te gaan als ZZP-er. “Dit ZZP-putje mag niet het einddoel zijn van de arbeidsmarkt”, aldus Keijzer.

Na haar reacties grapte ze: “Was dit politiek genoeg?”


Op een vraag van De Bode, waarom er voor ondernemers ondertussen geen andere oplossingen zijn dan subsidies en noodfondsen, gaf Mona Keijzer aan dat er iedere dag wordt gekeken naar wat er wèl kan. De bewindsvrouw op Economische Zaken onderstreepte dat ze zich blijft hard maken voor de ondernemers en iedere dag duwt en trekt om coronabeleidsversoepelingen voor deze groep te bewerkstelligen. Ook beaamde ze goed te weten, dat ondernemers niet zitten te wachten op subsidies, maar willen werken om hun brood te verdienen.


Ook CDA-fractie Steenbergen verheugd

Bij Verbeek vervolgde de rondleiding zich naar de cold store, waar duizenden bomen huizenhoog lagen opgestapeld, klaar voor verkoop naar Nederland en belangrijke markten in Europa, Rusland en China. Jeroen Weerdenburg en Jurgen Huijbregts, die de Steenbergse fractie vertegenwoordigden, en uiteraard Cor van Geel, waren zichtbaar in hun nopjes met de komst van deze spontane en doortastende CDA-vrouw. [n]