Winnaars Voorleeswedstrijd Bibliotheek West-Brabant

STEENBERGEN - Ook dit jaar werden de lokale finales van de Nationale Voorleeswedstrijd georganiseerd door Bibliotheek West Brabant. Jana Almustafa, Isa Beenakkers, Noa de Klerck, Nada Altamimi en Kian Smit kwamen als beste uit de bus!

Online voorleeswedstrijd
Vanwege de Coronamaatregelen kreeg de wedstrijd dit jaar een online karakter. De deelnemende scholen werden in een speciaal voor hen gemaakt filmpje van bekende kinderboekenschrijver Jozua Douglas opgeroepen een filmpje te maken van het voorleesoptreden van hun eigen schoolkampioen, daarbij aangemoedigd door klasgenoten, juffen en meesters.
Alle deelnemende scholen gaven aan deze oproep gehoor en een professionele jury koos uit alle inzendingen de beste voorlezer per gemeente.


Voorleeskampioenen
In Roosendaal wist Jana Almustafa van Basisschool ‘de Appel' de jury zo nieuwsgierig te maken naar haar voorgelezen fragment, dat deze direct het boek (‘Rennen!' van Cora Sakalli) zijn gaan zoeken in de catalogus van de bibliotheek. In Halderberge was de jury unaniem en riep Isa Beenakkers van Basisschool ‘Uniek' uit tot voorleeskampioen, zij las voor uit ‘de Waanzinnige Boomhut'. In Rucphen ging deze eer naar Noa de Klerck van ‘het Palet’, die jury en klasgenoten wist te boeien met haar voorleesfragment uit ‘Gullivers Reizen’ van Geronimo Stilton. In Zundert toverde Nada Altamimi van ‘St. Anna’ een lach op het gezicht van de jury tijdens het voorlezen uit ‘De verborgen buit’ van Manon Spierenburg. In Moerdijk werd Kian Smit van ‘de Kennedyschool’ uitgeroepen tot kampioen, omdat hij zo invoelend en goed voorlas uit het boek ‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang’ van Enne Koens.
Al deze kampioenen mogen hun voorleeskunsten nogmaals laten horen tijdens de halve provinciale finale op zaterdag 27 maart.
Om alle deelnemers te bedanken voor hun leuke inzending werd er per gemeente ook nog een schrijversbezoek verloot. Deze prijs werd gewonnen door ‘de Schittering' in Oudenbosch, ‘de Vlindertuin' in Roosendaal, ‘het Palet' in Rucphen, ‘St. Anna' in Zundert en ‘de Boemerang’ in Zevenbergen.[n]