Pastoraal Woord door Sebastian Chazhoor

Komende zondag is het Palmzondag. In gedachten staan we wel stil bij dit grote gebeuren in het levensverhaal van Jezus.


Heel zijn openbare leven is Hij op weg naar Jeruzalem, de stad van God. Jezus staat in die traditie van God en mens, en gedurende zijn leven heeft hij steeds getracht die band te verdiepen, te verduidelijken, nieuwe inhoud te geven. Vaak lukte hem dat, maar vaak moest hij ook in discussie, met schriftgeleerden, mensen van verschillende tradities met andere visies, met andere opvattingen over hoe de oude schriften gelezen en geĂŻnterpreteerd dienden te worden.


Nu klinkt Hosanna. Nu zijn de mensen blij. Het lijken woorden van bevrijding. Ze halen hem binnen als een koning. De gezegende… met Hem komt zegen binnen. Nu komt alles goed, omdat Hij van God komt. Wij weten hoe het afloopt. Hij heeft Zijn lijden reeds meermalen aangekondigd, de spanning ligt op straat, is voelbaar alom. Bijna herkenbaar voor nu. Hoezeer verlangen ook wij niet naar een Hosanna, een juichkreet van bevrijding en zegen van boven? Dat alles voorbij is en weer goed is. Geen crisisgevoel, geen angst, geen dreiging. Maar de spanning is ook nu volop voelbaar.


Achter in de kerken zullen manden met gewijde palmtakjes staan. Kom een takje halen en steek het achter het kruisbeeld thuis. Of leg het op een mooi plekje in huis, als teken van verbinding met elkaar, en juist ook met onze Heer, die ons leidt in bange dagen. Hijzelf is ook door angst en pijn heengegaan.
Zo weet je ook, dat je het niet alleen hoeft te doen.

Sebastian Chazhoor pr.[n]