Hart en ziel voor 't Cromwiel: Peter Suijkerbuijk en Michel Lambers.
Hart en ziel voor 't Cromwiel: Peter Suijkerbuijk en Michel Lambers. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

't Cromwiel kan weer gaan sprankelen

WELBERG/STEENBERGEN - De kogel is door de kerk. Het bestuur van Stichting De Vaert uit Welberg mag de nieuwe beheerder worden van ontmoetingscentrum ’t Cromwiel in Steenbergen. “Een weloverwogen en verstandige beslissing,” aldus Michel Lambers en Peter Suijkerbuijk.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Michel Lambers (Volkspartij) is verheugd met het besluit dat Stichting De Vaert het beheer gaat doen. "Deze stichting staat met beide voeten in de Steenbergse samenleving, heeft geen commercieel winstoogmerk en hebben laten zien waartoe ze in staat zijn in Welberg. Dit is een gouden formule, hiermee gaat het lukken. Dit is goed voor iedereen." Enkele jaren geleden werd er vanuit de Gemeente Steenbergen aan Stichting De Vaert gevraagd hoe zij de toekomst van ’t Cromwiel voor zich zag en toen is er voorzichtig een balletje gaan rollen. “Toen afgelopen jaar de vraag concreter werd gesteld met daarbij het verzoek of de Stichting wilde overwegen om de exploitatie te gaan doen, vanaf 1 juli 2021, kwam één en ander in een stroomversnelling,” aldus Peter Suijkerbuijk, bestuurder van de stichting.


Goede horeca essentieel

“We hebben bekeken of het financieel haalbaar is, wat er voor nodig is en hoe we willen opstarten,” gaat hij verder. “Het is 'n hele kluif, maar ook 'n eenmalige kans voor ons en daarom hebben we ja gezegd. Er is een theaterzaal, een zalencentrum, sportzalen en horeca. Wij hebben daarvoor een goed concept. We hechten veel waarde aan de relatie tussen de gebruikers en de medewerkers en daarbij is goede en gezellige horeca een belangrijke spil. Daarnaast willen we ’t Cromwiel laagdrempelig maken, met lage kosten voor onze gasten. Hoe dat in detail wordt uitgewerkt, is nog in ontwikkeling, maar het moet voor iedereen weer aantrekkelijk worden om naar ’t Cromwiel te komen.”


Persoonlijke drijfveren

Michel Lambers maakte zich er via de Volkspartij jaren hard voor in de gemeentelijke politiek. Hij wil van 't Cromwiel weer het bloeiende culturele centrum maken waarvoor het bedoeld is. Zijn (overleden) vrouw Ellie was destijds betrokken vanaf het eerste uur, samen met Hans Oerlemans en Kees Iriks. Michel denkt terug: "Ellie heeft er destijds keihard aan getrokken om artiesten en verenigingen naar 't Cromwiel te halen, zodat ook de grote theaterzaal, die gebouwd is ter vervanging van de Enkazaal, optimaal gebruikt werd. We hebben hier zelfs de 3JS gehad. Het gebouw heeft uit zichzelf potentie, maar er zijn voorwaarden voor succes, waarvan goede en gezellige horeca een hele belangrijke is. We moeten dit weer het middelpunt maken voor de Steenbergse samenleving, voor jong en oud, met 'n afwisselende culturele agenda, goede voorzieningen en misschien 'n Happy Hour iedere vrijdagmiddag vanaf vier uur? 't Cromwiel moet weer sprankelen.” Om al die plannen handen en voeten te geven, zijn er wel meer mensen nodig. Voor een stuk marketing en het ontwikkelen van de culturele activiteiten bijvoorbeeld. Het jaar 2022, waarin Steenbergen 750 jaar bestaat, biedt ook gouden kansen voor volle zalen. Peter Suijkerbuijk gaat ervan uit dat er volop belangstellenden zijn die willen helpen om 't Cromwiel weer op de kaart te zetten. "Dus neem contact op met Stichting De Vaert." [n]