De opkomst in de gemeente Steenbergen bedroeg 77,28 procent. Vier jaar geleden was de opkomst 79,64 procent.
De opkomst in de gemeente Steenbergen bedroeg 77,28 procent. Vier jaar geleden was de opkomst 79,64 procent. FOTO HANNEKE LAZEROMS

VVD grote winnaar in gemeente Steenbergen

STEENBERGEN - Met 29,0 procent van de stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen mag de VVD zich in de gemeente Steenbergen de onbetwiste winnaar noemen. De partij scoorde zelfs 4,3 procent meer stemmen dan in 2017.


DOOR ADDO SPRANGERS


Klappen vielen er ook. PVV, de nummer twee, haalde dan wel 17,7 procent van de stemmen binnen, maar het waren er 5,1 procent minder dan vier jaar geleden. CDA (9,4 procent van de stemmen) en SP (7,4 procent van de stemmen) kregen respectievelijk 3,2 en 3,5 procent minder stemmen. Ook GroenLinks (2,3 procent van de stemmen) en 50Plus (1,3 procent van de stemmen) bleken aan populariteit te hebben ingeboet, met respectievelijk 2,4 procent en 2,9 procent minder stemmen.

Andersom waren er ook partijen die juist op meer stemmen mochten rekenen. Nummer drie D66 bijvoorbeeld, dat met 1,8 procent meer stemmen dan in 2017 uiteindelijk 9,8 procent van de stemmen in de gemeente Steenbergen binnensleepte. Ook bij de PvdA (4,3 procent van de stemmen), PvdD (2,6 procent van de stemmen) en CU (1,6 procent van de stemmen)konden met respectievelijk 0,7 procent meer stemmen, 0,4 procent meer stemmen en 0,1 procent meer stemmen lichte stijgingen worden genoteerd ten opzichte van vier jaar geleden.


Opmars FvD

Spectaculairder was de opmars van FvD: het binnenhalen van 4,2 procent meer stemmen zorgde uiteindelijk voor een score van 6,2 procent stemmen in de gemeente Steenbergen. Goede zaken deden ook de nieuwkomers JA21 (3,4 procent van de stemmen), BBB (1,1 procent van de stemmen) en VOLT (0,9 procent van de stemmen).

Tendens

De Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Steenbergen zijn dankzij de goede voorbereidingen coronaproof en probleemloos verlopen. “Er heerste een prettige sfeer onder de kiezers en de medewerkers van de stembureaus,” zo meldt burgemeester Ruud van den Belt. Als voorzitter van het hoofdstembureau stelde de Steenbergse burgervader donderdagmiddag de uitslag in de gemeente Steenbergen officieel vast. De VVD kreeg zoals gezegd in Steenbergen de meeste stemmen. Dat zij als grootste partij uit de stembus kwam, is in overeenstemming met de landelijke tendens. De opkomst in de gemeente Steenbergen bedroeg 77,28 procent. Dat is minder dan vier jaar geleden. Toen was de opkomst 79,64 procent.


Extra werk

Burgemeester Van den Belt: “Er kwam veel extra werk kijken bij het organiseren van deze verkiezingen, omdat het voor iedereen veilig en verantwoord moest zijn om te gaan stemmen of om zijn of haar werk te kunnen doen op de stembureaus. Alle medewerkers en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt verdienen een groot compliment voor hun bovenmatige inzet, onder de bezielende leiding van onze ervaren verkiezingscoördinator, voor wie dit helaas de laatste keer was dat ze deze gigantische klus heeft geklaard."


Betrokkenheid

"Alle kiezers wil ik ook graag bedanken, omdat zij de moeite hebben genomen hun stem uit te brengen, wat van het grootste belang is voor onze democratie”, vervolgt hij. "Maar ook omdat zij zich keurig aan alle regels hebben gehouden die noodzakelijk waren om de verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Uit dit alles spreekt de grote betrokkenheid die onze samenleving kenmerkt.” [n]