Graffiti aan de Wipstraat. De Volkspartij is bezorgd over meer graffiti elders.
Graffiti aan de Wipstraat. De Volkspartij is bezorgd over meer graffiti elders. FOTO DESIREE COOREMANS

Graffiti als kunstvorm, niet als vandalisme

STEENBERGEN - De afgelopen maand gestarte workshop graffiti voor jongeren deed bij de fractie van de Volkspartij de wenkbrauwen fronsen. Zal dit niet leiden tot vernielingen in de openbare ruimte door het spuiten van graffiti op eigendommen van anderen? Het college heeft er vertrouwen in dat dit achterwege zal blijven. “De aandacht tijdens de workshops is gericht op graffiti als kunstvorm en niet graffiti als vervuiling of vandalisme.”


DOOR ADDO SPRANGERS


Om tegenwicht te geven aan alle coronamaatregelen van nu en de afgelopen tijd, is zowel door de minister als door de voorzitters van de veiligheidsregio's de oproep gedaan zoveel mogelijk activiteiten te organiseren voor en met jongeren; binnen de geldende richtlijnen. Het Veiligheidsberaad (bestaande uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's), heeft hiervoor per gemeente een bedrag van 10.000 ter beschikking gesteld. Deze middelen dienen in het eerste kwartaal van 2021 te worden ingezet voor activiteiten met, door en voor jongeren. In de gemeente Steenbergen werd Stichting WijZijn Traverse gevraagd hier uitvoering aan te geven. In samenspraak met de Gemeente Steenbergen gingen jongenwerkers van deze stichting aan de slag met het organiseren van een cursus graffiti vanuit het jeugdhonk aan de Wipstraat. De workshop bestaat uit verschillende onderdelen. Deel 1 stond gepland voor 24 februari 2021 en ging over het tekenen en de technieken die met graffiti te maken hebben. Deel 2 staat gepland in de zomer. Daarbij wordt er door een kunstenaar een tekening ontworpen en zullen de jongeren de tekening dan invullen met de technieken die ze eerder hebben geleerd. De fractie van de Vokspartij heeft zo haar bedenkingen bij de cursus. In een brief aan het college vroeg fractievoorzitter Michel Lambers dan ook om uitleg van burgemeester en wethouders. Zo wilde hij weten of een dergelijke cursus past in het door het college gevoerde beleid. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. In een reactie laten burgemeester en wethouders weten dat de Gemeente Steenbergen ten aanzien van jeugd en jongeren het beleid van 'signaleren, coachen en verbinden in de wereld van jongeren hanteert'. “Dit is vastgelegd in het beleidskader jongerenwerk 2019-2022,” aldus het college. “De workshop is een werkvorm die aansluit bij de leefwereld van jongeren en een goed hulpmiddel om in gesprek te zijn met hen.”


Graffitimuren

Het college zegt ervan op de hoogte te zijn dat op diverse plaatsen in de gemeente Steenbergen vernielingen zijn ontstaan door het aanbrengen van graffiti. Burgemeesters en wethouders verwachten echter niet dat - zoals de fractie van de Volkspartij zich afvroeg - de workshop graffiti zal leiden tot vernielingen in de openbare ruimte door het spuiten van graffiti op eigendommen van anderen. "We zien de cursus als een natuurlijk moment om met jongeren in gesprek te zijn over gedrag op straat,” zo melden burgemeester en wethouders. "De graffitimuren in de regio die legaal zijn om te bespuiten zullen daarbij ter sprake worden gebracht. Het volgen van een graffitiworkshop leidt ons inziens niet één-op-één tot vernielingen in de openbare ruimte. Boodschap is dat graffiti als kunstvorm alleen past op legale muren en plekken. De aandacht tijdens de workshops is gericht op graffiti als kunstvorm en niet graffiti als vervuiling of vandalisme. De boodschap naar de aanwezige jongeren zal ook zijn dat vervuiling en vandalisme ronduit verboden zijn.” [n]

Afbeelding