Bestuursleden Peter Beens, Ad van Elzakker en Anton van Loon.
Bestuursleden Peter Beens, Ad van Elzakker en Anton van Loon. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

Ook jeugd fanatiek in wedstrijdvissen

STEENBERGEN - Op een mooie lenteavond verzamelen drie doorgewinterde sportvissers zich bij het Frederiks Bolwerk/Middenwal. Dit keer zijn ze zonder hengel naar deze geliefde visstek gekomen om te vertellen over hun visvereniging ‘'t Loze Vissertje’.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Drie bestuursleden vertellen enthousiast over de hengelsport en over hun grote vereniging. “De laatste jaren is de vereniging enorm gegroeid,” steekt Ad van Elzakker van wal. “We zijn van een paar honderd leden naar 700+ betalende leden gegroeid, in een tijdsbestek van zo’n drie à vier jaar.” De meeste leden wonen in een straal van 25 km van Steenbergen.


Positieve publiciteit

Peter Beens legt uit dat dit niet zonder de nodige publiciteit is gelukt: “We hebben de SLOS gecontacteerd, de lokale kranten aangeschreven, veel foto’s gedeeld en allerlei leuke evenementen georganiseerd, die goed zijn belicht in de media. Met al deze positieve aandacht en het feit dat vissen gewoon heel erg leuk is om te doen, hebben we zo’n explosieve groei in ledenaantal gerealiseerd.”


Gezelligheid troef

“Het visseizoen is bij ons van half maart tot half november,” vult Anton van Loon aan. “Daarna hebben we normaliter 'n hele gezellig feestavond met lekker eten en een drankje, en natuurlijk met een prijsuitreiking voor het Clubkampioenschap”. Ad van Elzakker vindt dat één van de hoogtepunten van de club, het gezellige samenzijn ter afsluiting van het seizoen. Het aantal actieve (oudere) leden is zo’n vijfendertig tot veertig personen.


Jonge vissertjes

“De jeugd is daar niet bij,” zegt Peter, "voor hen hebben we andere activiteiten.” Peter begeleidt de jeugdige vissertjes, met als rechterhand Wim van de Kasteele, 'n kundige en ervaren wedstrijdvisser. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar betalen een contributie van 10 euro per jaar. Hiervoor kunnen ze overal vissen met visvergunning. Als ze ook mee willen doen met wedstrijdvissen, betalen ze eenmalig vijf euro per seizoen. “Tijdens de jeugdwedstrijden assisteren er veel ervaren wedstrijdvissers en de kinderen krijgen visvoer en aas, zodat iedereen gelijke kansen heeft.”


Vissen is goed voor je!

Peter ziet dat vissen heel goed is voor kinderen: “Vissen betekent echt ontspanning en rust,” legt hij uit, “zelfs kinderen met ADHD vinden rust met vissen! We merken ook dat de kinderen fanatieker worden met wedstrijdjes en goede begeleiding. Ze worden echt heel enthousiast." Voor de kinderen heeft de club ook ieder jaar een extraatje. “De laatste keer zijn we naar Het Arsenaal in Vlissingen gegaan, dat was helemaal top. Dat is een piratenpark en zeeaquarium."


Viswedstrijden

Voor 2021 staan er zo'n veertig viswedstrijden op de rol, maar helaas on-hold. "Ik mis de mensen wel hoor,” zegt Ad, "het leeft nu niet, we moeten elkaar weer ontmoeten”. Peter zegt wel te hopen dat de wedstrijden voor de jeugd snel door kunnen gaan. "We vragen dan van de ouders om afstand te bewaren,maar dat hebben ze vast wel voor hun kinderen over, zodat die kunnen genieten van het vissen, 'n heerlijke en ontspannen buitensport!”[n]