Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Twee van de drie molenaars die gemeente Steenbergen rijk is, draaiden afgelopen zaterdag middag de Heense Molen De Vos ‘voor de prins’.


Lucien van Loon en Ger van Dijk zijn druk in de weer om de molen in positie te brengen en de zeilen in te spannen. De derde molenaar Jan-Willem van Beers is vandaag verhinderd. Iedere zaterdag draaien ze De Vos en de Assumburg in Nieuw-Vossemeer. Het regent uitdrukkingen uit de mond van Ger, al 15 jaar molenaar: ”Voor de prins draaien stamt van vroeger, toen de Spanjaarden ons land belegerden en de molens toch werden gedraaid, alsof ze graan aan 't malen waren en er eten genoeg zou zijn voor de burgers der Nederlanden. Ze draaiden 'voor de prins van oranje'.”

Nu de broedtijd eraan komt, zijn de mannen in de weer om de molen ‘uit de nesten te halen'. "Door nestelende vogels kan het rollerwerk waar de molen op draait vast komen te zitten en dan kunnen we de molen niet meer op de wind zetten en laten draaien.”

Lucien is sinds één jaar gediplomeerd molenaar. Als 'n jonge vent klimt hij in 'n wiek om de zwichtlijnen van de zeilen los te maken, die per abuis ergens achter bleven haken. Het technisch vernuft van molen De Vos, de oudste uit West-Brabant (1714) is enorm. Ook de kracht van de wieken is imponerend. Tel daar de passie van de molenaars bij op voor de techniek, de slimmigheidjes en de rijke geschiedenis.... Dan begint het aftellen naar de Nationale Molendagen 2021 op 8 & 9 mei. [n] TEKST CHRISTEL SCHIPHORST