Pastoraal Woord

Het was fijn dat we dit jaar in kleine kring het Paasfeest in onze kerken konden vieren en voor de mensen die niet ‘live’ bij de Paasvieringen konden zijn was er een livestream. Het gaf hoop om verspreid in de kerkbanken dertig kleine lichtjes te zien.

Stil en behoedzaam gaat Maria Magdalena in de vroege morgen op zoek naar de man die zij tot aan het kruis heeft gevolgd. Het is de liefde voor haar Meester die haar geen rust geeft. Nog voordat ze bij het graf is, ziet ze dat de steen is weggerold.


Verdriet, radeloosheid en onmacht


Terug bij Petrus roept ze het uit: ‘Ze hebben de Heer uit het graf gehaald. Wisten we maar waar ze Hem hebben neergelegd.’ De woorden van Maria zijn de enige gesproken woorden in dit gedeelte van het evangelie. Ze drukken verdriet, radeloosheid en onmacht uit, maar ook de liefde in haar zoektocht naar de Heer.

Beide gevoelens, verdriet en liefde, overvielen mij bij het zien van een foto van een echtpaar in het Britse Manchester. Ze waren 70 jaar getrouwd en kregen beiden corona. Dicht bij elkaar waren ze aan het ziekenhuisbed gekluisterd. Nog een laatste keer hielden ze elkaars handen vast.

Dit is echte liefde, dacht ik, een liefde die voor eeuwig is. Het is de liefde die Jezus heeft doen opstaan. Jezus leeft! Hij is de Levende tussen ons in!


Lenie Robijn
Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie.
[n]