Afbeelding
FOTO LILIAN VAN ROOIJ / WIJZIJN TRAVERSE GROEP

VoorleesExpress stimuleert taalontwikkeling kinderen

STEENBERGEN - Jonge kinderen die te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, bijvoorbeeld omdat ze in een taalarm gezin opgroeien, beginnen vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis.


Vrijwilligers van de VoorleesExpress helpen gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2-8 jaar door wekelijks bij hen thuis voor te lezen en taal- en spelactiviteiten te doen. Dit gebeurt op een vaste dag en tijd voor een periode van 20 weken aaneengesloten. Kinderen, maar ook ouders wennen zo aan voorlezen, boekjes, verhalen en spelletjes doen. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van deze kinderen. Bijkomend effect is het betrekken van ouders en hun participatie in de samenleving bevorderen.

Begrijpend lezen

Voorlezen heeft een positief effect op de ontwikkeling van het begrijpend lezen. Kinderen ontdekken verbanden tussen zinnen en grotere tekstdelen. Door verhalen na te vertellen of na te spelen worden ze zich bewust van deze opbouw en verbanden. Ze ervaren dat een persoon uit een verhaal blij of verdrietig kan zijn en kunnen zich inleven in verhalen die dicht bij hun belevingswereld liggen.


Samenwerking met bibliotheek

In de gemeente Steenbergen, maar ook in Roosendaal, Bergen op Zoom en Rucphen wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door WijZijn Traverse Groep. Er is een samenwerking met basisscholen, peuterspeelzalen, Vluchtelingenwerk en consultatiebureaus over het aanmelden van gezinnen.

Vrijwilligers krijgen training via de VoorleesExpress en van ervaringsdeskundigen. De voorlezers brengen hun kennis en vaardigheden over op de kinderen en hun ouders. Ook wat betreft de mogelijkheden die de bibliotheek hen kan bieden. Ouders en kinderen leren de mogelijkheden van de bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties. Door het stimuleren van het nemen van een abonnement zorgen we voor continuïteit.

Aanmelden gezin of vrijwilliger

Wilt u meer informatie, een gezin aanmelden of heeft u belangstelling om als vrijwilliger voor de VoorleesExpress aan de slag te gaan? Neem contact op met Patricia Baarendse, coördinator van de VoorleesExpress in Steenbergen op 06 - 40 25 46 82. [n]