Tonnie Joxhorst: ‘Wacht bij conflictsituatie niet te lang’
Tonnie Joxhorst: ‘Wacht bij conflictsituatie niet te lang’ FOTO COLLECTIE TONNIE JOXHORST

‘Samen het gesprek
aangaan is de basis’

STEENBERGEN - Sinds ruim drie jaar is Buurtbemiddeling Steenbergen actief. Buurtbemiddeling is een beproefde methode om een verstoorde relatie tussen buren weer te herstellen. “Vaak is hier maar één gesprek voor nodig,” weet Tonnie Joxhorst, coördinator van het team bemiddelaars.


DOOR KITTY VAN PEER


Wat Buurtbemiddeling Steenbergen precies doet? “Buurtbemiddeling brengt als het ware het gesprek weer op gang tussen buren, als zij dit willen,” legt Joxhorst uit. “Dat is de basis; het gesprek aangaan en de wil om het conflict op te lossen. En het blijkt, landelijk gezien, dat zodra beide partijen samen ja zeggen tegen het gesprek en om de tafel gaan, het slagingspercentage 80% is. Een heel hoog percentage.” Het team Buurtbemiddeling Steenbergen bestaat uit vrijwilligers. Zij zijn opgeleid en hebben veel ervaring met het bemiddelen van conflictsituaties. De bemiddelaars hebben een onpartijdige houding, zij respecteren mensen en hun verschillende leefwijzen en culturen én ze houden informatie geheim. Bij buurtbemiddeling blijven politie en justitie buiten beeld. “De bemiddelaars gaan onpartijdig het gesprek aan met beide partijen en luisteren naar het verhaal van beiden,” aldus Joxhorst. “Dan komt vervolgens de hamvraag: ‘Wilt u met de buren in gesprek?’ Is het antwoord hierop ‘ja’, dan is - zoals eerder gezegd - de kans dat mensen er onderling uitkomen enorm groot.” Soms zien mensen het inschakelen van hulp als falen en wachten zij daardoor (te) lang. “Maar het is juist een teken van kracht op samen met Buurtbemiddeling voor een oplossing te willen zorgen,” maakt ze duidelijk. “Om de relatie met de buren weer te herstellen. Vaak is hier maar één gesprek voor nodig. Samen met onze onpartijdige bemiddelaars, op neutraal terrein en met wat gespreksspelregels. Wanneer mensen zichzelf kwetsbaar op durven stellen, betekent dat meestal een opening, het begin van het gesprek en de oplossing. Dus mocht je in een conflictsituatie, zitten wacht dan niet te lang. Buurtbemiddeling is gratis en voor iedereen in gemeente Steenbergen.”


Balans

“Als coördinator kijk ik welk team het best past per situatie, want die is natuurlijk altijd verschillend,” zegt Joxhorst. “Van jong tot oud, van erfgrensconflict tot geluidsoverlast. Op meerdere manieren kijken we wat het beste is en zorgen we voor een goede balans, zodat iedereen zich veilig voelt in het gesprek. Daar spelen wij een rol in. Wij begeleiden en adviseren, maar geven geen juridisch advies.”

Volgens Joxhorst beschikt Buurtbemiddeling Steenbergen over een heel goed, professioneel en divers team van vrijwilligers. “In coronatijd is huisbezoek niet mogelijk, waardoor de bemiddeling soms ook op afstand moest,” blikt ze terug op de vorig jaar ontstane situatie. “Dat is een heel andere manier van bemiddelen. Hiervoor hebben we trainingen gehad. Goede communicatie is zó belangrijk. Scholing en bijscholing is sowieso iets dat bij het bemiddelen hoort. Gelukkig kunnen we nu mensen weer persoonlijk ontmoeten. Weliswaar niet via een huisbezoek, maar wel op een andere locatie. Dat werkt toch een stuk fijner.” [n]


Buurtbemiddeling is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Interesse?Neem contact op via tel. 06-58990383 of via e-mail buurtbemiddelingsteenbergen@wijzijntraversegroep.nl. Surf voor meer informatie naar www.wijzijnsteenbergen.nl/buurtbemiddeling-steenbergen.