Het vervallen pand aan de Franseweg 99a in Steenbergen.
Het vervallen pand aan de Franseweg 99a in Steenbergen. Foto: WILL ROMBOUTS

'Voorsorteren op
komst van rondweg'

STEENBERGEN - Regeren is vooruitzien. Voorsorterend op de mogelijke komst van een rondweg Steenbergen-West stelt het Steenbergse college daarom voor het leegstaande pand aan de Franseweg 99a te kopen. Burgemeester en wethouders kunnen rekenen op de steun van een grote meerderheid van de raad.


DOOR ADDO SPRANGERS


Of die rondweg er ook daadwerkelijk komt en zo ja, waar precies, is overigens nog niet duidelijk.

Daartoe moeten eerst de resultaten worden afgewacht van het onderzoek naar een dergelijke weg.

Aan het einde van dit jaar moet hierover uitsluitsel zijn.


Overeenstemming

Met de verkopend makelaar van de woning aan de Franseweg 99a heeft het college, onder voorbehoud geen wensen en bedenkingen van de gemeenteraad, reeds overeenstemming bereikt over de aankoop van het danig vervallen en te slopen pand, gelegen op een perceel van 871 m2. Hiermee is een bedrag gemoeid van in totaal 313.750 euro.


Onderzoek

De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering van 4 maart n een raadsbesluit genomen over het GVVP en het meerjarig uitvoeringsprogramma. Het is een geamendeerd besluit waarmee de gemeenteraad het college onder andere opdraagt om, samen met de adviesraad, dit jaar nog onderzoek te doen naar de aanleg van een rondweg Steenbergen-West door een verlenging van de Molenweg naar bedrijventerrein Reinierpolder 2 Koperslagerij. Doel is om op die manier het doorgaand verkeer uit met name de Burgemeester Van Loonstraat te weren.

Deze rondweg moet geschikt zijn voor landbouw-, vracht- en overig verkeer. Het perceel van de woning aan Franseweg 99a valt binnen het zoekgebied voor een doorsteek voor de nieuwe rondweg Steenbergen en zou, afhankelijk van de in de toekomst gekozen variant, als ondergrond voor de nieuwe rondweg kunnen dienen. Volgens het college is het belangrijk om juist nu toe te slaan. Zou de Gemeente Steenbergen het bewuste pand nu niet kopen, dan bestaat het risico dat er in de toekomst bij de aanleg van de nieuwe rondweg planschade zal moeten worden betaald aan de eigenaar van een nieuwbouwvilla. Vanuit strategisch oogpunt is het dus zaak om de woning nu in deze staat aan te kopen.


Bodemonderzoek

Er schuilt nog wel een klein addertje onder het gras. Het Bodemloket - een overzicht van alle bodemonderzoeken en bodemsaneringen in de provincie Noord-Brabant - bevat weliswaar geen informatie die verwijst naar eventuele bodemverontreiniging, dit wordt nog wel nader onderzocht door de omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Mocht hieruit onaanvaardbare verontreiniging blijken, dan wordt de koop ontbonden. De deadline voor het rapport is 25 mei.


'Vanuit strategisch oogpunt zaak om woning nu in deze staat aan te kopen'


Volgens het college echter is de aankoop van het object nagenoeg risicovrij. Mocht uiteindelijk blijken dat er op de bewuste locatie geen rondweg komt, of komt er een ander tracé uit de koker, dan gaat het perceel ‘gewoon' weer in de verkoop. [n]