V.l.n.r. Janny Broos, Jan Timmermans en Bo en Rieneke van Loenhout.
V.l.n.r. Janny Broos, Jan Timmermans en Bo en Rieneke van Loenhout. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

MJW De Klup wil ook open, net als scouting

WELBERG - Vier enthousiaste mensen van MJW De Klup zitten op zaterdagochtend in een leeg en verlaten clubgebouw. Het zou hier moeten bruisen met vrolijke kinderen, die hun creativiteit de vrije loop laten. Maar De Klup mag nog niet open.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


In 1930 is Meisjes Jeugdwerk Welberg De Klup opgericht door de nonnen in Welberg. Vorig jaar vierde De Klup haar 90-jarig bestaan. Een club die in het hart van Welberg zit en openstaat voor iedereen. Het is misschien wel de oudste club in z’n soort in de gemeente Steenbergen. De Scouting bestaat slechts sinds 1978, de JFK Groep sinds 1963.


Muur

De vrijwilligers staan te popelen om de deuren weer te openen, maar dat mag niet van de gemeente. Ondanks alle inspanningen blijven de deur dicht. “Het coronaveiligheidsteam van de gemeente heeft nog steeds geen flauw idee wat we doen en wie we zijn," begint voorzitter Bo van Loenhout begint. "De Scouting mag open, onze buren in dit gebouw -de JFK Groep - ook, en wij blijven tegen een enorme muur aan lopen bij de mensen die het beleid bepalen.” Zijn vrouw Rieneke schrijft wekelijks mails, geeft gevraagd en ongevraagd uitleg en toelichting over hun activiteiten op het gemeentehuis en heeft zelfs vragen laten stellen in een raadsvergadering. “We geven niet op, wij willen open!”


Tradities

De vrijwilligers vertellen honderduit over de activiteiten die hier al 90 jaar worden gedaan. Jan Timmermans geniet ook enorm van de kinderen die hier komen om te knutselen. "In een ontspannen sfeer spelen en je fantasie de vrije loop laten gaan. Je kan hier jezelf zijn”, vertelt Jan, “Voor speciale evenementen zijn we soms maanden bezig om spelletjes voor te bereiden en met groot succes.”

De Klup is trots op hun tradities met Halloween, St. Maarten, de kerstinstuif, op kamp gaan en de Marathon…Tijdens De Klup marathon komen de kinderen om acht uur ’s avonds voor een nacht vol spelletjes, muziek, dansen en gezelligheid. Als je in slaap valt moet je naar huis, dus wakker blijven tot de volgende dag 12 uur is de uitdaging en een enorme prestatie. Een beetje ondeugend, in de Pippi Langkousstijl. “Hoe fijn zou 't zijn als we dat nog dit jaar kunnen organiseren, misschien blijven we zelfs in de zomervakantie wel open," zegt Rieneke.


Eenzaamheid

Ook Janny Broos, die al 45 jaar bij De Klup is, mist het geroezemoes. Zij begeleidt een groep oudere dames die op vrijdagochtend altijd komt keuvelen en creatief bezig zijn. “Ook tegen de eenzaamheid is De Klup een fijne plek, onze dames komen hier graag om te praten over wat hen bezig houdt. Nu krijg ik soms een whats-app berichtje op vrijdagochtend met een foto van een kopje koffie, dat ze alleen moeten drinken. Ze missen de gezelligheid en hun uitlaatklep.”


Belangrijk

Rieneke vult aan: "Naast dat we weer open willen voor onze leden, is het ook belangrijk voor het gebouw. Nu hebben we te maken met vandalisme, maar ook Pius X kan ook al maanden geen gebruik maken van de creatieve ruimte. Iedereen wint eraan als we open gaan, gewoon net als de scouting en JFK, want we doen in essentie gewoon hetzelfde." [n]