Pastoraal Woord door Pastor Sebastian Chazhoor

STEENBERGEN - Geef ons vandaag een teken van liefde!

Het feest van de Drie-eenheid op de zondag na Pinksteren, lijkt een uitvinding van theologen.

In de eerste eeuwen van het christendom heeft men lang gediscussieerd over de juiste formulering van de ene God, die is Vader, Zoon en Heilige Geest.

Vagelijk herinner ik me nog allerlei theorieën en modellen die ik in de lessen theologiegeschiedenis te horen kreeg en in de examens moest kunnen reproduceren.

Voor je het wist, begin je een ketterij als je niet precies formuleerde waar theologen en Concilies het uiteindelijk over eens geworden waren.

Ons studenten brachten die oude theorieën nog wel eens tot wanhoop!

We konden er ons zo weinig bij voorstellen!


'God, geef ons
vandaag een
teken van
uw Liefde'


‘Hoe is uw naam, waar zijt Gij te vinden’ (psalm 103) In deze en dergelijke uitdrukkingen hebben gelovigen van alle tijden God aangeroepen.

We weten dat we God geen naam kunnen geven. We kunnen Hem niet beschrijven zoals we elkaar beschrijven en identificeren. Zo gezien blijft God een onbekende. We komen er om zo te zeggen nooit ‘achter’ wie Hij is.

We kunnen Hem niet vangen in onze woorden. De Joodse schrijver Martin Buber heeft dat in zijn Duitse Bijbelvertaling ook consequent onder woorden gebracht. God heeft daar geen Naam. Buber heeft geen vertaling gezocht voor de Hebreeuwse woorden Jahweh, en Elohim of welk ander Hebreeuws woord voor God.

Hij vertaald de naam van God in de Bijbel consequent met Ik, Gij of Hij, afhankelijk of God in de eerste, tweede of derde persoon ter sprake komt. God is te groot voor ons, wij mensen kunnen God niet bevatten. We kunnen wel sporen van God vinden; momenten waarop iets van God zichtbaar wordt in ons dagelijks leven. Laat dit ons gebed zijn: “God, geef ons vandaag een teken van uw Liefde”


Sebastian Chazhoor pr.[n]