Sportverenigingen kunnen in deze tijd wel een financieel steuntje in de rug gebruiken, vindt fractie D66.
Sportverenigingen kunnen in deze tijd wel een financieel steuntje in de rug gebruiken, vindt fractie D66. FOTO MARK KOENRAADT

Houden sportclubs hoofd boven water?

STEENBERGEN - Sportverenigingen kunnen in deze tijd wel een financieel steuntje in de rug gebruiken, vindt fractie D66. Namens de fractie diende fractievoorzitter Tim Huisman daarom een motie in met het voorstel om dit seizoen (tot en met juni 2021) geen huur te heffen. Het bedrag aan huurinkomsten dat de Gemeente hierdoor zou missen, kan volgens D66 worden gedekt door de reserve steunfonds corona. Komende donderdag neemt de gemeenteraad een beslissing.


DOOR ADDO SPRANGERS


Teruglopende ledenaantallen, zeven gesloten kantines en doorlopende kosten voor verenigingen, waardoor de kans op het verdwijnen van een aantal van die clubs reëel genoemd mag worden. Het eerder door Huisman geschetste beeld rond de financiële situatie van met name buitensportverenigingen kan niet echt rooskleurig worden genoemd.

Volgens de D66-fractievoorzitter ondervinden vooral buitensportverenigingen financiële problemen vanwege het coronavirus: er is geen kantineomzet en het aantal leden loopt terug, terwijl de vaste kosten onverminderd doorlopen. Daarnaast stelt Huisman dat de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectorensteun (TOGS) niet toereikend is om de vaste lasten te dekken. Verder vreest hij voor faillissementen van buitensportverenigingen. Mocht een club daadwerkelijk failliet gaan, dan is volgens Huisman de kans zeer klein dat deze vereniging opnieuw wordt opgericht en dus voor altijd is verdwenen, wat ook zou bijdragen aan een achteruitgang van de leefbaarheid in de kern waar een dergelijke situatie zich zou voordoen.

Het vastgestelde subsidieplafond en de steun in verband met corona helpen de clubs volgens hem slechts ten dele om het hoofd boven water te houden. Hij diende daarom namens de fractie in november al een motie in gericht op de voetbalclubs, om deze afgelopen maand uit te breiden tot de gehele buitensport. Geef verenigingen lucht door voorlopig de huur voor accommodaties die worden gehuurd van de gemeente, niet te innen, zo luidde de boodschap van D66.


Overbodig

Volgens Jurgen Huijbregts van de CDA-fractie echter wordt juist de binnensport geraakt en zijn er daarnaast al generieke regelingen waarop veel van de buitensportverenigingen aanspraak kunnen maken. Het CDA gaat er bovendien van uit dat er geen verenigingen failliet gaan en dat ze aan de bel trekken als dat wel zo dreigt te zijn. Een standpunt dat wordt gedeeld door Ad van Elzakker van de Volkspartij. Die fractie is - net als de fracties CDA, GewoonLokaal en VVD - van mening dat het college al op de situatie is ingesprongen en de motie derhalve overbodig is. Vorig jaar immers is er al eens actie ondernomen op de huren en zijn deze tien maanden kwijtgescholden. Bij monde van Nadir Baali gaf de PvdA-fractie reeds aan eerst graag te willen horen wat de kosten zijn en hoe groot de noodzaak is alvorens een besluit te nemen over een verdere handreiking aan de sportverenigingen.

Wethouder Esther Prent is het met het CDA eens dat om eventuele signalen - vanuit zowel de buiten- als de binnensport - breed met elkaar moeten worden gedeeld. Eerder meldden zich bij haar vijf verenigingen het financieel moeilijk hebben, waarvan één buitensportvereniging. Verenigingen zijn voortdurend opgeroepen om zich te melden als er problemen zijn. De raadsvergadering donderdag moet meer duidelijkheid bieden. [n]