Directeur Annemieke Bakx bij haar groene schoolplein
Directeur Annemieke Bakx bij haar groene schoolplein Foto: Christel Schiphorst

WELBERG – Dankzij een subsidieprogramma van het Prins Bernhard Fonds zijn steeds meer scholen in staat om hun schoolpleinen te vergroenen. Ook Pius X in Welberg heeft hier twee jaar geleden dankbaar gebruik van gemaakt en het resultaat mag er zijn.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST

Annemieke Bakx is trots op haar school, het gebouw, het schoolplein, de leerkrachten en de kinderen. Toen ze enkele jaren geleden het roer overnam, borrelden er allerlei plannen op. Samen met haar team zijn er ondertussen flink wat stappen gezet om de kleine school (85 leerlingen) nog aantrekkelijker te maken. De kinderen kunnen in een steeds fijnere, en bij de huidige tijd passende, omgeving grote ontwikkelingen doormaken tussen hun 4e en 12e levensjaar.

Positiviteit

“Het doet iets met je gevoel”, trapt Annemieke af, “als je in zo’n groene omgeving rondloopt, geeft dat een prettig gevoel een positieve weerslag op je gemoed, zeg maar.” De helft van het oorspronkelijke schoolplein is ingezaaid met gras. Dankzij de eerste coronasluiting heeft dit de kans gehad om goed te ontwikkelen, één van de zeldzame voordelen, en het ligt er nu prachtig bij. Middenin en grote glijbaan en aan het eind staan drie moestuinbakken.

“Het voordeel van zo’n groene omgeving is, dat we kinderen leren omgaan met beplanting, maar ook met de moestuin. Wel is het zo dat in dat laatste echt méér tijd gaat zitten dan je verwacht, dus je moet wel een leerkracht hebben die groene vingers heeft en het leuk vindt om dat samen met de kinderen te doen,” lacht Annemieke.

Prins Bernhard Fonds

“Zonder de subsidie was het ons overigens niet gelukt. We hebben een plan ingediend met daarin een schetsontwerp over het groen, de tegels eruit, een waterdoorlatende grond (het grasveld), enzovoort. Toen de subsidie door het Prins Bernhard Fonds was toegekend hebben we dit met behulp van een hovenier aangelegd, die nu ook het onderhoud doet. We wilden dat aanvankelijk met vrijwilligers doen, maar er komt toch veel bij kijken en bovendien willen we dat de beplanting goed pakt en groeit, want het groene plein was een flinke investering.”

Naast het gazon is er ook een soort belevings- of blote voetenpad met verschillende soorten keien, stenen, hout, en speciale grassen en paaltjes. Een prachtige plek voor de onderbouw. Maar de poorten staan wel open naar het gemeenschapsplein naast de school. “Die plek is voor ons erg belangrijk, we hebben de ruimte nodig, met name voor de bovenbouw die toch op een andere manier de pauze invult dan de jongere kinderen”, aldus Annemieke.

Dat de kinderen ervan genieten is ook wel duidelijk tijdens het fotomomentje voor de krant. Duncan, Vince, Ashley, Alina en Lotte en enkele kinderen uit de onderbouw rennen als uitgelaten honden over het groene schoolplein. De directeur geniet ook enorm van de bloeiende rododendron, die er misschien al een halve eeuw staat.[n]