Gerard Baten: 'We willen historie van Steenbergen en omgeving steeds breder belichten'
Gerard Baten: 'We willen historie van Steenbergen en omgeving steeds breder belichten' FOTO WILL ROMBOUTS

‘Tijd voor frisse wind door De Steenen Kamer’

STEENBERGEN - Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Voor Gerard Baten (70) is dat zo klaar als een klontje. De voorzitter van de Steenbergse heemkundekring kondigt na ruim tien jaar voorzitterschap zijn afscheid aan. “Het is tijd voor een nieuw iemand met een frisse blik en een andere kijk op zaken.”


DOOR ADDO SPRANGERS


Wie wordt er straks de nieuwe voorzitter van heemkundekring De Steenen Kamer? Als het aan het bestuur van de Steenbergse heemkundekring ligt, wordt het antwoord op die vraag snel duidelijk. Daartoe zullen zich echter eerst nieuwe kandidaten moeten aandienen. En aangezien er onder het tachtigtal leden van de club zelf geen gegadigden zijn voor de functie van voorzitter, zijn de ogen nu vooral gericht op mogelijke externe kandidaten.

“Die melden zich hopelijk snel,” aldus Gerard Baten. “Ik dien dit jaar nog uit als voorzitter, maar daarna leg ik toch echt de voorzittershamer neer.” Die hanteert hij zoals gezegd inmiddels al ruim tien jaar. Als liefhebber van stamboomonderzoek kwam hij ooit terecht bij De Steenen Kamer, vertelt hij. “Ik heb zelf heel uitgebreid mijn stamboom onderzocht en meldde mij bij de heemkundekring in de hoop daar nog aanvullende informatie te kunnen achterhalen. Ik ben er blijven hangen en rolde al snel in het bestuur. Eerst als secretaris en vervolgens als voorzitter. In die laatste functie heb je meer representatieve taken en geldt je al snel als uithangbord van de heemkundekring. Voor mijn gevoel echter begint mijn houdbaarheidsdatum een beetje te verstrijken. Daarom stop ik er ook mee. Het is tijd dat er weer een frisse wind door De Steenen Kamer gaat waaien.”


Toekomst

Dat laatste is vooral ook belangrijk voor de toekomst van de heemkundekring, maakt Gerard Baten duidelijk. “Toen ik net in het bestuur kwam, telde de club 25 leden. Dat zijn er inmiddels zo’n tachtig. Ook hebben we steeds meer activiteiten ontwikkeld en hebben we onder meer de Stadsherauten Steenbergen in het leven geroepen. De belangstelling voor de heemkundekring en haar werk neemt toe. Die moet je echter wel faciliteren. Daarom streven we naar het steeds breder belichten van de historie van Steenbergen en omgeving. Een nieuw onderkomen, centraal gelegen in het centrum van de stad, kan hierbij zorgen voor een flinke impuls. Maar zeker zo belangrijk is het digitaliseren van het archief van De Steenen Kamer voor een steeds toegankelijker ontsluiting van alle informatie. Wat dat laatste betreft geldt de heemkundekring in Dinteloord voor ons als een inspirerend voorbeeld. Zij is daar al een stuk verder mee. Ik sluit een samenwerkingsverband ook zeker niet uit. Maar dat is nog toekomstmuziek.” Aan die toekomst zal dus verder vorm moeten worden gegeven door een nieuwe voorzitter. Desondanks verdwijnt Gerard Baten straks niet helemaal van het toneel. “Mocht zich snel een kandidaat melden, dan kan ik hem dit jaar nog verder wegwijs maken. Met het bestuurswerk stop ik straks, al blijf ik nog wel als lid aan De Steenen Kamer verbonden. “Ik blijf me bezighouden met genealogie en archiefonderzoek. Voor ons jaarboek schreef ik altijd al. Dat zal waarschijnlijk nog een beetje meer worden.” [n]


Surf voor meer informatie naar www.heemkundekringdesteenenkamer.nl.