Volharing Steenbergen vervult een belangrijke rol bij het aftrapmoment.
Volharing Steenbergen vervult een belangrijke rol bij het aftrapmoment. FOTO IMAN FASE

750 jaar Steenbergen en 25 jaar één gemeente

STEENBERGEN - In 2022 is het feest in Steenbergen: 750 jaar Steenbergen en 25 jaar één gemeente. De afgelopen maanden is er in de hele gemeenschap hard gewerkt aan de programmering van dit bijzondere jaar. Via de splinternieuwe website www.steenbergen2022.nl wordt hiervan alvast een tipje van de sluier opgelicht.


DOOR ADDO SPRANGERS


Zo is er een ontwerpwedstrijd rond de speciale feestelijke Jubileumvlag die in het jaar 2022 overal te zien zal zijn. Iedere inwoner van onze gemeente Steenbergen krijgt de gelegenheid en kans om deze Jubileumvlag te ontwerpen. Het Genootschap van de Meermin stelt hiervoor een commissie en jury samen die de ontwerpen gaat beoordelen. De vlag moet herkenbaar zijn als een vlag van de Gemeente Steenbergen en haar Jubileum., maar verder is alles mogelijk en kun je je creatief uitleven op een aansprekend ontwerp. De wedstrijd gaat vanaf 1 juli 2021 van start. De winnaar wordt aan het einde van het jaar bekendgemaakt.


Aftrap

Onder de noemer ‘Verenigd en Vereeuwigd’ gaat op 20 november het grote Jubileumjaar van start met een bijzonder aftrapmoment én de presentatie van het Jubileumprogramma 2022 en het Jubileumboek, dit alles in samenwerking met Volharding Steenbergen. Naast het jaarconcert van Volharding, wordt de fototentoonstelling voor het Jubileumjaar voor het eerst getoond. Deze fototentoonstelling, mede mogelijk gemaakt door verschillende fotoclubs, zal de komende maanden gaan rondtrekken in alle kernen.

Het weekend van 16 en 17 april 2022 staat bol van de geschiedenis. Op zaterdag is de finish van de Vestingstedenroute, met tal van historische auto’s in het centrum en varend erfgoed in de haven. In het gehele centrum vinden verschillende activiteiten plaats in relatie tot het vestingverleden van Steenbergen.

Tijdens de Vestingstedendag op zondag 17 april vinden allerlei activiteiten plaats in het kader van de geschiedenis en cultuur van de gemeente Steenbergen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan activiteiten rond de Zuiderwaterlinie, de vestingsteden en de forten.


Ceremonie

En zo is er nog veel meer te beleven. Op Koningsdag 2022 wordt, naast alle reguliere activiteiten, in elke kern een zeskamp georganiseerd. Het winnende team uit elke kern strijdt op 2 juli 2022 mee met de Mega-zeskamp: de finaledag! Op 1 mei 2022 start in alle kernen het Sportfeest, een feest waarin bestaande en nieuwe sportevenementen en -activiteiten in het teken van het Jubileumjaar 2022 zijn gebundeld. Een feest waarin de gemeente Steenbergen voor even ‘de sportiefste gemeente van NL' is in de maanden mei en juni. Op 26 mei 2022 is er een groots Muziekfeest. Alle verenigingen en organisaties die met muziek te maken hebben worden uitgenodigd om mee te doen met dit muziekfeest. Zij vormen uiteindelijk een mega-orkest, waarbij inwoners uit alle kernen de zang verzorgen. Met elkaar wordt een speciaal voor het Jubileumjaar gecomponeerd lied ten gehore gebracht. Op 11 juni 2022 staat de Poldertocht op het programma, een bijzondere fietstocht langs de zes kernen van de gemeente Steenbergen. Op 20 december 2022 is er een ceremonie met een feestelijk en muzikaal tintje op de dag dat de stad Steenbergen precies 750 jaar bestaat. De lijst met activiteiten wordt de komende tijd nog uitgebreid. Meer informatie via www.steenbergen2022.nl. [n]

De Poldertocht brengt fietsers langs de zes verschillende kernen.