Miriam Zoetekouw en Hanny Vos steken handen uit de mouwen bij 't Weike.
Miriam Zoetekouw en Hanny Vos steken handen uit de mouwen bij 't Weike. FOTO CHRISTEL SCHIPHORST

Lions Club Fortessa Steenbergen aan de slag

STEENBERGEN - Dat corona voor het verenigingsleven niet bevorderlijk is, is algemeen bekend. Hetzelfde geldt voor kleine vrijwilligersclubs, die graag hun handen uit de mouwen steken.


DOOR CHRISTEL SCHIPHORST


Maar toch zijn er initiatieven die wel opgepakt kunnen worden, zoals ook Lions Club Fortessa probeert.

Tijdens de NL Doet zaterdag van 29 mei, hebben verschillende leden van Fortessa, ondertussen twee jaar geleden opgericht, zich ingezet bij ’t Weike in Lepelstraat. Het verzoek om vrijwilligers was niet aan dovemans oren gericht bij Miriam Zoetekouw, secretaris van de club. “Het is leuk om met een groepje gemotiveerde, maatschappelijk betrokken mensen je in te zetten voor een ander. Samen proberen we mensen, door middel van kleine dingen gelukkig te maken. Met wat inspanning van ons kan het leven van een ander toch net weer even leuker worden.”


Projecten

“De projecten of hulp die we bieden, komen veelal vanuit onze eigen ervaringen. Zo zijn we nu bezig met een project voor Indonesië. Niet omdat we per se internationaal willen gaan, maar omdat we vanuit onze eigen groep de ervaring hebben dat semi-orthopedische hulpmiddelen in Nederland geen tweede leven krijgen, en dat in een revalidatiecentrum op het eiland Flores dit wel het geval is.

Op die manier maken we mensen blij met iets dat noodzakelijk is en bij ons weggegooid wordt. We doen dan ook graag een oproep aan iedereen om contact met ons op te nemen, als ze thuis wat hebben liggen dat niet meer wordt gebruikt."


Gewone mensen

Fortessa bestaat momenteel uit zo’n tien leden, en ze staan te popelen om meer te kunnen doen, om erop uit te trekken. “We willen graag groeien naar een mooie club, zodat we meer slagkracht krijgen,” aldus Miriam. “Maar we zijn wel gewone mensen, zonder poeha, die het fijn vinden om iets voor een ander te doen,” benadrukt ze.

Hanny Vos vult aan: “En het leuke is, dat je nog eens op plekken komt, waar je nog nooit bent geweest, ook al is het dichtbij, zoals nu bij ’t Weike. Nu hebben we onze inzet opgedeeld, een paar van ons ’s morgens en een paar ’s middags. Het is erg de moeite waard, ook volgend jaar zetten we het op de agenda.”


Met meer leden, meer doen

Ook Hanny is lid van het eerste uur. “Mijn drijfveer om lid te worden van Fortessa is mijn ervaring dat een kleine inspanning van de één, een grote impact kan hebben op de ander. Ik wil me daarom graag inzetten om anderen verder te helpen.”

"Sociaal-maatschappelijk bezig zijn met een leuke groep mensen? Als je dat ook wilt, neem dan gerust contact met ons op,” oppert Miriam. "We willen ons graag voor verschillende doelgroepen inzetten, van jong tot oud. Eigenlijk heel breed, maatschappelijk gezien. We zijn bovendien een laagdrempelige club,” lacht ze. "Naast je baan wat met elkaar voor een ander doen, moet je daarbij natuurlijk aanspreken. Maar het is ook leuk om andere mensen te leren kennen, die aanvankelijk buiten je eigen vrienden- en kenniskring zaten. Kortom, lekker aan de slag met deze nieuwe Lionsclub in Steenbergen.” Informatie: www.facebook.com/LionsClubFortessaSteenbergen. [n]